POLICIJA SAVJETUJE: PROVALE SU NAJČEŠĆE ZA VRIJEME ODMORA, OVAKO ZAŠTITITE STAN ILI KUĆU

Najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući.

Prije nego što izvrši provalu u Vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Ovim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obraća se građanima, savjetujući ih kako da zaštite stan od provalnika.

Kako navode, provalnik bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog “češalj”, lomi uz pomoć naprave “top lomač” ili najobičnijim kliještima – papagajkama.

  • BUDITE PAŽLJIVI! Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

Ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave, jer se obično ugrade senzori pokreta, ali i oni na dim ili vlagu.

Ugradnja kamere daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale. Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret – navode iz policije.

Ako idete na godišnji odmor, savjetuju, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi.

  • Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne objavljujte na društvenim mrežama da putujete. Ne postavljajte na internet – društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući.

Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu – pomoćnu bravu.

Ukoliko je riječ o dužem odsustvu, korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima obilaziti prostor.

Uložak brave postaviti tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti “papagajkama” i polomiti.

Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja”, zaključuju iz policije.

Izvor:hayat.ba