Poljoprivrednici najavili povećanje cijena voća i povrća na bh. tržištu

Tuzlanski kanton kao najpotentnija poljoprivredna regija u našoj zemlji ima veliku zastupljenost na bh. tržištu, a odluka tamošnje vlasti o smanjenju podsticaja dovest će do povećanja cijena domaćih proizvoda u proljetnom i ljetnom periodu.

Portal Klix.ba prije nekoliko dana je objavio istraživanje o vrtoglavom povećanju cijena osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ovaj trend bi se mogao preliti i na tuzlansko svježe povrće i voće, čije se poskupljenje najavljuje u proljetnoj i ljetnoj sezoni, zbog poteza tamošnje vlasti.

Naime, vlast u Tuzlanskom kantonu odlučila je podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju smanjiti za čak dva i po miliona konvertibilnih maraka u odnosu na prethodnu godinu, što će se negativno odraziti na proljetni i ljetni period.

Shodno manjem izdvajanju javnog novca, iz Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona najavljuju umanjenje zasada, ali i povećanje cijena proizvoda koji se uzgajaju u plastencima, ali i otvorenim obradivim površinama.

Ove godine je bila planirana velika proizvodnja, prvenstveno povrća, ali do toga sigurno neće doći zbog novonastale situacije. Poljoprivrednici su s razlogom zabrinuti jer smo očekivali da će podsticaji biti znatno veći, a od vlasti nas je dočekalo sasvim suprotno. Sada očekujemo da ćemo zbog nepovoljne situacije imati i odustajanje od proizvodnje”, kaže za Klix.ba sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona Enes Hasanović.

Suprotno podsticajima, Vlada Tuzlanskog kantona ove godine je planirala za tri posto veću proljetnu sjetvu nego prošle godine, što je okvirno 73 miliona maraka. Međutim, prognoze poljoprivrednika su sasvim suprotne.

Povećanja proljetne sjetve zasigurno neće biti, već će nam se dogoditi upravo njeno smanjenje. Uz to će sigurno biti povećanje cijena proizvoda, odnosno voća i povrća. Postajemo prepušteni sami sebi, regresiranje goriva, sjemena i đubriva ne postoji i zbog toga ćemo iduće sedmice održati sastanak na kojem planiramo najaviti svoju borbu u Tuzlanskom kantonu”, dodao je Hasanović.

Odluka o smanjenju podsticaja ove godine posebno pogađa plasteničku proizvodnju, koja je u velikoj mjeri zastupljena u Tuzlanskom kantonu. Zbog ranije zagarantovane proizvodnje, uzgajivači ove vrste jagoda za predstojeće tri sezone svu svoju snagu i sredstva su usmjerili u razvoj, ali to će sada biti obustavljeno.

Sve ono što smo radili protekle dvije ili tri godine sada nam pada u vodu jer poljoprivrednici u velikoj mjeri zavise od podsticaja. Bojim se da ćemo izgubiti nekoliko narednih godina jer se nećemo razvijati, što sa sobom vuče povećanje cijena proizvoda. Ponuda će biti manja, a potražnja veća, što nije dobro zbog kupovne moći građana”, navodi Mustafa Mešković, predsjednik Grupacije proizvođača jagoda u Tuzlanskom kantonu.

U vremenu narušenih ekonomskih prilika, uzgajivači voća i povrća smatraju da je poljoprivredna politika vlasti ove godine trebala biti obrnuta, odnosno u smjeru povećanja podsticaja, što u Tuzlanskom kantonu nije slučaj.

Problem je i što je cijena repromaterijala ove godine porasla između 15 i 40 posto, što nije malo. Poljoprivredni proizvođači, posebno oni u plasteničkoj proizvodnji neće moći opstati, ako se ovakvi trendovi budu nastavili, a i izvoz će biti ugrožen jer da biste plasirali svoje proizvode na druga tržišta morate ispuniti gro uslova”, upozorava Mešković.

Poljoprivrednici, također upozoravaju da će sve navedeno direktno utjecati i na povećanje cijena svih prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, što je posebno poražavajuće u periodu pandemije koronavirusa, koja je dovela i do pada kupovne moći građana.

Izvor: