Poplave u Njemačkoj odnijele 170 života, najmanje 150 nestalih. Spasioci gube nadu

TJEDAN dana nakon katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke spasioci više ne vjeruju da će pronaći preživjele, priopćili su predstavnici civilne zaštite u srijedu

“Potraga za nestalima je još u tijeku, mi ispumpavamo podrume kuća, ali u ovom trenutku je, nažalost, vrlo vjerojatno da ćemo pronalaziti žrtve, a ne preživjele”, rekla je u srijedu potpredsjednica Njemačke civilne zaštite (THW) Sabine Lackner.

Trenutno se samo u području Ahrweilera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srijede na četvrtak prošlog tjedna pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba. U srijedu ujutro aktualni broj žrtava iznosi 170.

Poplavama pogođeno oko 40.000 ljudi

Prema procjenama, oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija pogođeno je posljedicama poplava.

Udruga liječnika Njemačke je izrazila zabrinutost zbog nemogućnosti zbrinjavanja pacijenata na licu smjesta, s obzirom na to da u velikim dijelovima poplavljenih područja još nema struje ni vode.

I mnoge prometnice su oštećene ili prekinute. Njemačka željeznica je priopćila da je trenutno prekinut promet na oko 600 kilometara pruga u pogođenim regijama. Sedam regionalnih pruga je do te mjere oštećeno da će biti potrebno novo postavljanje.

Tko je kriv?

Lackner je ukazala na opasnost rasprava oko krivnja za nedovoljno obavještavanje građana uoči nadolazećih poplava.

“Naravno da ćemo morati analizirati događaje, ali rasprava o tomu sada, nekoliko dana nakon katastrofe, više je nego neprikladna”, rekla je Lackner.

Ona se založila za to da se u budućnosti u procesu uzbunjivanja i obavještavanja građana pojačano uključe odbačena pomagala, poput sirena.

Izvor: