Post nije propisan radi dijete i tjelesnog zdravlja, već zbog bogobojaznosti

Na različitim portalima, uobičajeno pred šehri Ramazan, kruže predavanja i savjeti tipa: “Postite – bićete zdravi”, kao da je to primarna zadaća posta!

Allah Uzvišeni je propisao post isključivo samo zato da bismo mi učili (praksali) kako ćemo biti bogobojazni a ne kako ćemo smršati jer je Ramazan idealna prilika da popravimo svoju figuru.

Allah je iz svoje mudrosti naredio post da odgoji vjernikovu dušu, pa bogobojazan vjernik posti u Ramazanu ali je post naređen i u drugim prilikama, npr., kada vjernik učini određeni šerijatski prestup pa Uzvišeni naređuje post kao odgojnu mjeru i iskupljenje, tj. da posti dva mjeseca uzastopno, primjerice kod nehotičnog ubistva i iskupljenja od krvarine (Sura An-Nisa 92) ili u šerijatskom bračnom pravu, kod određenog prestupa da vjernik posti dva mjeseca uzastopice, kako bi se duhovno odgojio, tj., bio bogobojazniji.

Borba tijela (nefsa) i duše je konstantna pa samo ona duša koja postom stalno vodi velike bitke sa svojim prohtjevima i dominantno pobjeđuje zahtjeve svoga nefsa, sa lahkoćom izlazi nakraj sa svakodnevnim manjim sukobima nefsa i duše. Pobjeda duše i njena dominantnost u robovanju svome Stvoritelju je bogobojaznost na koju nas podstiče Gospodar postom ali i drugim ibadetima! Mi ne klanjamo dnevne namaze da bi bili razgibani vec da bismo bili bogobojazni i pokorni, niti postimo da bismo imali atleske figure i bili zdravi vec da bi bili bogobojazni!

Pogresno tumačenje svrhe i uloge posta je mnogo doprinijelo žalosnom stanju mnogih muslimana koji poste a ne klanjaju jer su polovično shvatili Božiju zapovijest. Allah Uzvišeni kaže: “O vjernici, propisan vam je post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni!” (Sura Al-Beqarah 183).

Svi ostali aferimi koji se iskristale nakon posta su samo prašina koja je po sebi razumljiva kada se bruse dijamanti – bogobojazni vjernici.

Molim Allaha Plemenitog da naš post, prije svega, poveća našu bogobojaznost i da oplemeni naše duše da Mu iskreno robujemo i da svoju vjeru ispravno razumijemo i drugima tumačimo! Amin.

Piše: Fuad A. Seferagić
Izvor:cazin.net