POTEZ KOJI SE PUTINU NIKAKO NEĆE SVIDJET: TURSKA I UKRAJINA JAČAJU VOJNU SARADNJU, ČAK DOGOVORENA I PROIZVODNJA BESPILOTNIH LETJELICA

Turski i ukrajinski vojni zvaničnici danas su u Kijevu potpisali ugovor o jačanju vojne saradnje dvije države u čijem će fokusu prije svega biti razvoj i održavanje turskih bespilotnih letjelica.

U prisustvu predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, zvaničnici su potpisali Memorandum o saradnji između Ministarstva odbrane Ukrajine i turske kompanije Baykar koji se ogleda u izgradnji i tehničkom osiguranju zajedničkog centra za obuku i testiranje kao i popravak, modernizaciju i održavanje bespilotnih letjelica i obuku osoblja.

  • Dugo smo čekali ovaj trenutak. Ovo je veoma važan događaj za nas – rekao je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je izrazio ličnu zahvalnost predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na podršci i saradnji na vojnim pitanjima.

  • Ovo je veliki korak naprijed u našim odnosima. Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu. Nova saradnja samo potvrđuje stvarnu podršku Turske suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine – rekao je Zelenski.

Prema planu i saradnji Turske i Ukrajine, naredni korak trebao bi predstavljati uspostavljanje pogona za ukrajinsko-tursku proizvodnju bespilotnih letjelica. Kompanija Baykar, tvorac bespilotne letjelice Bayraktar TB2, uložit će vlastita sredstva u izgradnju fabrike koja će se baviti proizvodnjom letjelica.

  • To će otvoriti nova radna mjesta i omogućiti dodatni prihod državnom budžetu – naveli su iz kabineta ukrajinskog predsjednika.

Ukrajina je u prethodnom periodu već nabavila određeni kontingent bespilotnih letjelica s kojima ima namjeru ojačati oružane snage ove zemlje.

U narednom periodu, zvaničnici su istakli kako Ukrajina planira nabaviti još bespilotne letjelica Bayraktar TB2 koje će naročito doprinijeti borbi ukrajinskih vojnih snaga protiv separatističkih formacija na istoku ove zemlje.

Izvor:hayat.ba