POTPUNO VAKCINISANE OSOBE NE MORAJU NOSITI MASKE NA OTVORENOM U SAD-U

Potpuno vakcinisane osobe mogu se sigurno baviti aktivnostima na otvorenom poput hodanja i planinarenja bez nošenja maski, ali trebale bi i dalje koristiti maske za lice u javnim prostorima tamo gdje se one zahtijevaju, saopćili su u utorak američki zdravstveni regulatori.

Ažurirani zdravstveni savjeti uslijedili jer je više od polovine svih odraslih osoba u Sjedinjenim Državama sada primilo najmanje jednu dozu COVID-19 vakcina, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Reuters.

  • Objavljivanje ovih novih smjernica prvi je korak u pomaganju potpuno cijepljenim Amerikancima da nastave s aktivnostima koje su prestali raditi zbog pandemije, imajući u vidu potencijalni rizik prenošenja virusa na druge – saopćio je CDC.

Nošenje maski za lice stručnjaci smatraju jednim od najefikasnijih načina kontrole prenosa virusa. Kako se većina prenosa COVID-19 događa u zatvorenom, a vakcinacija je u porastu, upotreba maski na otvorenom već je sedmicama u fokusu javnih rasprava u Sjedinjenim Državama, jer Amerikanci žele uživati ​​u prednostima potpune vakcinacije.

Novi slučajevi zaraze COVID-19 opali su za 16 posto u prošloj sedmici, jer su Sjedinjene Države vakcinisale prvom dozom 140 miliona ljudi primivši barem jednu injekciju odobrenih vakcina od Pfizer/BioNTech, Moderna ili Johnson&Johnson.

To je bio najveći postotak smanjenja broja novih slučajeva sedmično od februara, prema Reutersovoj analizi državnih i regionalnih podataka.

Izvor:hayat.ba