Potraga za blagom zadnjih deset dana ramazana

Naš divni gost polahko, ali sigurno odlazi. Nije nam ostalo još mnogo ovih mubarek dana. Požurimo iskoristimo ih na najbolji mogući način.Sav ramazan je poseban, divan, topao, mio ali stigli su nam i oni najposebniji dani u ramazanu.

Ne dopustimo tako lahko da nam sva ta blagodat izmakne iz ruku. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao da se ona nalazi u neparnim noćima poslednjih deset dana ramazana. Zagrlimo najjače one najdraže.

Činimo dobro našim majkama više nego ikada. Tokom proteklih dana ovog mjeseca čistili smo svoje duše onako polahko , lagano, približavali se svome Gospodaru sada je vrijeme da još više poradimo na tome jer ne znamo da li ćemo doživjeti sledeći ramazan. Iskoristimo ga maksimalno. Meni je fascinantna čijenica da naprimjer kada nešto od dunjalučkih stvari čovjek crpi i koristi dosta njihova vrijednost opada ali to nije slučaj sa ovim mjesecom, jer što ga više koristimo njegova vrijednost raste. Rastemo i mi a raste i ramazan, kao djeca smo. Postajemo sve čišći, sve ljubazniji, sve bliže Veličanstvenom, Plemenitom.

Sadaka i dova. Dva najjača oružja čovjeka. U oba slučaja rješavamo se sebičnosti, poklanjamo ono što imamo i dobro koje želimo drugima. Ne mislimo samo na sebe. Znamo da je u ovom teškom vremenu to potrebno i drugima. Ne zaboravimo da dovimo. Biće to posebne dove, biće to dove koje će On da usliša, ako Bog da. Dovimo za ummet, za našu braću i sestre koji se nalaze u zemljama u kojima se ratuje, dovimo za stare i iznemogle, dovimo za bolesne, gladne, žedne. Izdvojimo svake noći prije sehura po 15-20 minuta i dovimo. Dovimo srcem, pustimo neka sva dobrota u nama raste. Zamislite dok vi dovite, On uslišava i tamo negdje neko bolestan dobiva olakšanje , tamo neko gladan nalazi hranu, a vaša korpa dobrih djela raste i raste. Zatim udjeljujmo sadaku. Sadaka za onoga ko potrefi noć Kadra ima ogromnu vrijednost.

Budimo ovih poslednjih dana ramazana tragači za blagom. Uložimo sve od sebe da pronađemo to blago. Neko će možda reći previše je, moramo malo spavati. Prijatelju spavat ćeš ima vremena, ali zamisli da pronađeš kovčeg pun blaga, najskupocjenijih dragulja kako bi se obradovao, san ti ne bi pao na pamet, e pa traži ovo blago kojim te počastvovao tvoj Gospodar. U jednoj noći možeš da dobiješ sve.

Iskoristimo ovo vrijeme. Neko možda neće biti negdje vani taj dan, neće tu veče imati priliku kome lično udjeliti sadaku, ali nađimo načina. Danas je mnogo onih koji putem apela traže pomoć. Pronađimo neke ljude kojima je potrebna pomoć i kojima putem telefona možemo donirati. Odvojimo marku, dvije svaku noć i pozovimo broj da pomognemo nekome. Mnogo je žednih životinja. Ostavimo negdje na uglu svoje kuće svako veče posudu sa vodom.

Mnogo je načina da pomognemo nekome a da ne moramo hodati, ako nismo u mogućnosti. Dopunimo kredit, odvojimo 10-15 KM i udjelimo sadaku iz svoje kuće svaku noć i mirno na kraju ramazana lezimo jer sigurno smo potrefili tu noć u kojoj je sve mnogostruko vrednije.

Zatim razgovarajmo sa Gospodarom. Zahvalimo Mu se. Neka u svakoj od tih noći ima mjesta za zahvalnu. Neka svaki dio našeg tijela zahvaljuje Njemu. Plačimo pred njim, tražimo oproštaja za sebe, svoje najdraže. Svi mi imamo želje koje bi voljeli pretvoriti u stvarnost ali mi ne možemo, zato On može. Zatražimo od Njega neće vratiti ruke prazne budite sigurni.
Budimo od onih koji će svoje srce, dušu i tijelo ispuniti ibadetom. Neka ovih poslednjih dana mjeseca ramazana naša kuća bude najsvjetlija. Neka se meleci dive našoj kući, zemaljskoj zvijezdi.

Za Akos.ba piše: Jasmina Husić

Izvor:akos.ba