Potvrde o vakcinisanju bit će smart kartice, evo kako će izgledati i šta će sadržavati

“Definiran je izgled certifikata o vakcinisanju, ali zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice”

Definiran je izgled certifikata o vakcinisanju, odnosno o covid-pasošu na razini Evropske unije, prenosi Hina u utorak Jutarnji list.

Kako je za dnevnik pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

“Definiran je izgled certifikata o vakcinisanju, ali zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi”, rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o vakcinisanju, dodao je Capak.

Dodatno je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-pasoša.

S obzirom na to da se ide na smart rješenje, kaže Capak, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

Izvor:fokus.ba