POZNATO I KADA BI MOGLE BITI UKINUTE SVE MJERE U NJEMAČKOJ

Treći val koronavirusa u Njemačkoj je već počeo, rekao je to danas novinarima predsjednik berlinskog Instituta “Robert Koch” Lothar Wieler.

On je rekao da je veoma zabrinut, a vakcinaciju je nazvao utrkom protiv mutirajućeg virusa.

Do sada je vakcinisano je 5,7 miliona Nijemaca, odnosno 6,9 posto stanovništva, od kojih 3,2 posto dva puta. Ako ne dođe do prekida u proizvodnji i opskrbi vakcinama, Wieler vjeruje da bi 80 posto stanovništva moglo do jeseni biti imuno na virus.

  • U tom slučaju se sve mjere mogu ukinuti – istakao je Wieler.

Inače, sedmodnevna incidencija, koja se već bila spuštala prema 50, porasla je jučer u Njemačkoj na 70 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a u nizu gradova veća je od 100. U sedam dana broj novozaraženih u Njemačkoj porastao je za 21 posto, u Hrvatskoj za 22, u Norveškoj za 24, Poljskoj za 25, Danskoj za 35, Mađarskoj za 38 i Bugarskoj za 48 posto.

Šef Instituta “Robert Koch” isključio je skoro ukidanje epidemioloških mjera jer se očekuje da će se treći val razbuktati puno zaraznijim sojevima. Prošle je srijede Institut “Robert Koch” objavio da je na uzorku od 25.000 pozitivnih otkriven udio od 46 posto britanskog soja.

  • Tu su još tri, četiri teška mjeseca: mart, april, maj, juni, a nakon toga će efekti vakcinacije postati vidljivi. Tada će biti vidljivo bolje, ali sada je svaki dan težak – rekla je kancelarka Angela Merkel u srijedu u online razgovoru sa zaposlenima na telefonima za psihološku pomoć.

Izvor:hayat.ba