Predsjednik Ustavnog suda BiH objasnio zašto su na vakcinaciju u Srbiju vodili i članove porodica

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević potvrdio je današnju informaciju da su neki uposlenici njegove institucije u Srbiju poveli i svoje partnere i članove porodice kako bi se vakcinisali.

“Tačno je da su se zaposlenici Ustavnog suda vakcinisali u Srbiji, to nije ništa skriveno”, kazao je za N1 danas Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

“Dali smo saopštenje za javnost i nismo ništa krili. Mi smo u kontaktu sa kolegama sudova cijele regije i došli smo do saznanja da se zaposleni Ustavnog suda vakcinišu u Srbiji“, dodao je Knežević.

Kaže da je razlog jer vakcina nije bilo u državi, a kontakti su trajali nekoliko sedmica nakon čega je pala odluka da se ide.

“Razlog je da vakcina nije bilo, niti će ih biti u narednom periodu. Naši kontakti su trajali tri sedmice i onda odlučili da idemo. Pošto je oko 90 zaposlenih u Ustavnom sudu, taj broj je bio rezervisan za nas odavde. Ostalo je nekoliko praznih mjesta i smatrao sam da je bolje da se to iskoristi za partnere i tako je bilo. Smatrao sam da je bolje da se iskoristi za te ljude jer je osnovni razlog za dogovor oko vakcinacije bio funkcionisanje suda“.

Kako je kazao, iskustvo ga uči da se u BiH ništa ne može dogovoriti za dva dana.

“Iskustvo me uči da u BiH ništa ne može za dva dana kako se dogovori, jer da se tako može uraditi ranije bi se uradilo. Jedino što je sigurno je da je Erdogan odobrio donaciju 30.000 vakcina koje si sigurno upućene gdje treba”.

Informisanje javnosti?

“Smatrao sam da ne treba ranije informisati. Ovo je klasična zamjena teza zato što oni koji su nešto uradili s ciljem zaštite svojih zaposlenih je kriv i odgovoran, a svi drugi koji nisu su amnestirani od odgovornosti. Da li je bilo bolje da sjedem sam u auto i odem u Srbiju da se vakcinišem?“, kazao je Knežević.

Zašto ste požurili?

“Da sam htio da se tako ponašam.. Nisam želio zaposlene da dijelim na one iz FBiH i RS, odnosno ako idemo, idemo svi. Ja se s koleginicom čujem barem jednom u 15 dana iz Srbije, kao i sa kolegom iz Zagreba. Mislim da je koleginica Marković rekla da može obezbijediti određene doze vakcina, ja sam objeručke prihvatio tu ideju. Ako je odgovornost u tome što sam brinuo o zdravlju uposlenika, onda sam odgovoran“, dodao je.

Zašto niste čekali vakcinaciju u BiH?

“Zaista ne razumijem pitanje, ako se nešto može učiniti dobro ne vidim razlog zašto čekati i ne uraditi“. Još je kazao da ne smatra da je prekšio moralne i profesionalne kodekse.

“Nikakve kodekse nisam prekršio jer nisam išao u privatne svrhe, nego u svrhu zaštite uposlenika. Ja ću na prvoj narednoj online sjednici postaviti pitanje stranim sudijama: Da li trebam podnijeti ostavku?”

Izvor:Tuzlanski.ba