Prelijepo jezero sa više od 13 hiljada otoka: Trebalo bi vam pet mjeseci da ga cijelog obiđete

Može se pohvaliti statusom najvećeg finskog jezera i ulaskom na listu pet najljepših jezera svijeta prema Wall Street Journalu… Finci rado kažu kako ovakvo jezero nećete pronaći nigdje. Realno, teško ćete ga locirati i na karti. Probajte pronaći Saimaa jezero.

Da, otprilike vidite gdje se nalazi. Ali gdje prestaje? Kakva je to obala? Ovdje je od količine otoka i otočića nemoguće pronaći glavu i rep, sve izgleda kao razbacane puzzle 101 dalmatinca. Odmah nam je jasno po čemu je toliko posebno. Umjesto „običnog“ bazena kakvo inače jezera tvore, uz pokoji otočić, ovo nevjerovatno jezero ima čak 13 710 otoka, prenosi punkufer.hr.

Idemo u šetnju

Svjetski je rekorder po dužini obale: dugačka je čak 14 500 kilometara. Šta kažete na jednu šetnju oko jezera? Primili smo se matematike i stali računati – smatra se da prosječna fit osoba normalnim tempom hoda može prijeći oko 100 kilometara u 24 sata.

Bilo bi i više, ali su u obzir uzete i prepreke na terenu (svjetski rekord je inače 175 kilometara u 24 sata). To znači da bi vam za obilazak ovog jezera trebalo skoro pet mjeseci hoda. Da li vam se zavrtjelo u glavi? Bome, i nama je. Pođimo dalje. Ovo je tek jedno od priznanja koje je dobilo lijepo jezero. Može se pohvaliti statusom najvećeg finskog jezera i ulaskom na listu 5 najljepših jezera svijeta prema Wall Street Journalu.

Jedna od slavnih zvijezda koja ovdje živi jest ugrožena vrsta foke, kojih je ostalo svega tristotinjak. Uz malo sreće, možda vas razvesele svojom pojavom i poznatim lijenim pogledom.

Voda je mjestimično toliko čista da ju možete bez straha piti, no nema potrebe da klečite na plaži kada su vam šarmantni mali gradovi i terase nadomak ruke. Gradići smješteni duž obale poznati su kao mjesta koja žive u balansu s prirodom, pa su i sami svojevrsne atrakcije. Nije neobično da se u radnju ili na kafu uputite – čamcem.

Život oko jezera i na nebu

Želite li svoj mir, pronaći ćete idealno mjesto za sebe. Široko vam jezero, što bi se reklo. No, za one koji uz prirodu ipak vole osjetiti civilizaciju, noćni život i žamor na ulicama, gradovi kraj jezera su odličan odabir. Nisu samo slikoviti i lijepi za vidjeti, već ćete ovdje uživati i u društvenim događanjima. Često se odvijaju festivali, mnogo je galerija lokalnih umjetnika, možete doživjeti i finsku operu…

Finska ima oko milion koliba za odmor, a čak 45 000 njih izgrađeno je uz Saimaa jezero. Da, da, ima mjesta i za nas. Mnoge od njih na raspolaganju su turistima željnima odmora u prirodi, a dio njih ima i luksuzni štih: privatnu saunu, čamac, pa čak i privatnu stazu koja vodi od kopna u kućicu na jezeru.

Šećer na kraju – zateknete li se ovdje u pravo vrijeme, vidjet ćete i veličanstven fenomen aurora borealis ili polarne svjetlosti

Čak je i slavni ruski pisac Maxim Gorky ovdje pronašao utočište nakon što je pobjegao iz politički nemirne Moskve 1905. godine. Dobro se snašao, čemu svjedoče njegova pisma bivšoj supruzi u kojima govori kako je ovdje „lijepo kao u bajci“. Zaključak: toliko je lijepo da ćete čak i bivšima slati razglednice.

Izvor:(Tuzlanski.ba)