PRIČA O MAGLAJSKOM HALAL FRIŽIDERU STIGLA I DO TURSKE: POSLASTICE ZA DŽEMATLIJE U VRELIM LJETNIM DANIMA

Zanimljiva ideja nastala je u neformalnom grupi “Hajr” koje čini maglajska omladina koja se okuplja u džamiji Kuršumliji.

Naime, oni su u džamijske prostorije postavili halal frižider napunjen sokovima, slatkišima i sladoledom čime se mogu poslužiti svi oni koji dođu na namaz.

Cilj ovog poteza je privući što više muslimana da prakticiraju vjeru i obavljaju molitvu u džematu, ali i počastiti u vrelim ljetnim danima one koji su svakodnevno tu.

Imam Kuršumlije, hadži hafiz Hidajet ef. Talić je istakao da su upravo mladi na jednom od svojih sedmičnih sastanaka dobili tu ideju.

  • Džematlije su oduševljene ovim potezom. Rado se počaste iza namaza, a također su pokazali i spremnost da pomognu ovaj naš hairli projekat. Cijela priča je dobila jedan pozitivan odjek – kazao je hafiz za Hayat.

Priču o ovoj divnoj ideji iz malog grada prenijeli su i svjetski mediji poput turske TV kuće TRT Haber.

Osim ovog plemenitog djela, članovi grupe “Hajr” prave i druge pozitivne priče na području Maglaja. Oni žele biti pokretači društva i zajedno raditi i sarađivati za zajedničku dobrobit.

Imaju još mnogo projekata, a jedan od njih je i veliki grafit Cvijeta Srebrenice koji završavaju sutra. Osim toga, obilaze starije i bolesne sugrađane, uređuju grad i pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

Za Hayat.ba su kazali kako imaju mnogo lijepih ideja koje planiraju realizirati u narodnom periodu.

(Nermina Hasić)

Izvor:hayat.ba