Prinčevi Vilijam i Heri otkrili spomenik princeze Dajane na njen rođendan

Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njene ljubavi, snage i karaktera, kazali su

Da nije bilo strašne saobraćajne nesreće u pariškom tunelu davne 1997. godine, princeza Dajana slavila bi danas 60. rođendan. Lejdi Di (Lady Di), kraljici srca, kako su je milioni širom svijeta zvali bilo je tek 36 godina kad je izgubila život, a njeni sada odrasli sinovi princ Viliam (William) i princ Heri (Harry) šest desetljeća od rođenja svoje majke obilježili su otkrivanjem kipa svoje pokojne majke u vrtu Kensingtonske palače u središtu Londona.

Nakon otkrivanja, prinčevi su objavili zajedničku izjavu.

– Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njene ljubavi, snage i karaktera, osobina koje su je učinile snagom dobra u cijelom svijetu, kojima je promijenila nebrojene živote za bolje. “Svaki dan želimo da je još uvijek s nama i nadamo se da će ovaj kip zauvijek biti viđen kao simbol njezina života i naslijeđa – saopćili su pričevi.

Spomenik Dajani, čiji je izgled sve do sada bio tajna, prikazuje fizički prilično vjerno princezu s njenom prepoznatljivom frizurom, ali ne u njenom glamuroznom izdanju, već svakodnevnoj, jednostavnoj odjeći. Pored nje je dvoje djece, dječak i djevojčica, koje grli.

 

 • Otkriven spomenik

  Otkriven spomenik

  Foto: AFP


Kip su otkrila zajedno braća, svjesna da su oči svijeta bile ponovno uperene u njih, prvenstveno jer posljednjih 18 mjeseci jedva da su komunicirali, otkako se Hari “odmetnuo” od kraljevske porodice i sa suprugom Megan (Meghan) Markle i njihovim sinčićem Arčijem (Archiejem) otišao živjeti u Ameriku.

Podsjetimo, prinčevi Heri i Viliam naručili su majčin kip još 2017. godine, tada su u zajedničkoj izjavi rekli: „Naša je majka dotakla toliko života. Nadamo se da će kip pomoći svima koji posjete palaču Kensington da razmisle o svom životu i nasljeđu.”

 

 • Vilijam i Heri

  Vilijam i Heri

  Foto: AFP


Mnoštvo građana okupilo se ispred ograde Kensingtonske palače, koja je danas dom princa Viliama i njegove porodice. Mnogi od njih nose natpise posvećene pokojnoj princezi, balone, čestitke, cvijeće… “Volimo te”, “Sretan ti rođendan”, “Sretan 60. rođendan, Lejdi Di”, “Nedostaješ nam”…, samo su neki od natpisa koji su se mogli uočiti.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi Povjerenstva za spomenik, te drugi akteri koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Kensingtonska palača bila je Dajanin bivši dom, a sada dom Vilijamove porodice, pa je mjesto i više nego prikladno. Statua, rad kipara Iana Ranka-Broadleya, koju su Dajanini sinovi naručili još 2017. nalazi se u novodizajniranom vrtu koji je ispunjen s više od 4000 sadnica omiljenog Dajaninog cvijeća i bilja, posebno potočnica, taj jednostavan cvijet koji je obožavala.

Njega je pak dizajnirao Pip Morison (Morrison), krenuo ga osmišljavati 2019., a radnici su proveli više od 1.000 sati provodeći Morisonovu ideju u djelo, a to je da Sunken Garden ostavlja smirujući i dostojanstven dojam, kao trajnu uspomenu na pokojnu princezu.

 

 • Ograda Kensingtonske palače

  Ograda Kensingtonske palače

  Foto: AFP


Cijeli projekt silno je dugo trajao, Heri i Vilijam, aktivno su sudjelovali u njegovom kreiranju, nastojeći da ta njihova posveta majci uistinu dočara njezinu bit. Osnovano je čak i povjerenstvo jer su prijepori oko kipa krenuli u samom startu, a sve kako bi Dijana bila što autentičnije prikazana. Naravno, teku danima koji slijede vidjet će se kako je na njega reagirala i kritika i javnost, jer jedni je vide prvenstveno kao humanitarku, drugi kao modnu ikonu, treći kao silno nesretnu ženu…

No kako su britanski mediji već zaključili, ona i dalje živi u svojim sinovima, kroz njihova djela i njihovu djecu. Kako je cijela svečanost bila zatvorena za širu javnost (dopušten je ulazak samo jednom novinaru i jednom snimatelju, ljudi su tokom cijelog dana ostavljali cvijeće na ogradi Buckinghamske palače, a potom su se krenuli okupljati i ispred Kensingtona.

Izvor:avaz.ba