Pripadnici izraelske desnice marširali kroz istočni Jerusalem, nekoliko povrijeđenih u sukobu

Vječni narod se ne boji dugog puta – pjevali su prosvjednici noseći zastave na tom mjestu važnom za Palestince u istočnom Jerusalemu, palestinskom sektoru u gradu koji je Izrael okupirao 1967.

Više od hiljadu Izraelaca pod budnim okom jakih policijskih snaga prošetalo je u utorak u povorci istočnim Jerusalemom na poziv krajnje desnice, što je prvi ispit za novu vladu nakon prijetnje palestinskog pokreta Hamasa koje potiču bojazan od eskalacije, piše Index.hr.

Demonstranti, među kojima mladi i židovski aktivisti ultranacionalisti i krajnji desničari, uputili su se iz ortodoksne četvrti u zapadnom Jerusalemu u istočni Jerusalem, na trg ispred Damaščanskih vrata koja gledaju na muslimansku četvrt u Starom Gradu, gdje je Plato džamija, izvijestio je novinar France Pressea na terenu.

-Vječni narod se ne boji dugog puta – pjevali su prosvjednici noseći zastave na tom mjestu važnom za Palestince u istočnom Jerusalemu, palestinskom sektoru u gradu koji je Izrael okupirao 1967. Iz mnoštva su se čuli povici “Smrt Arapima (Palestincima)”.

Malo prije te sporne povorke policija je zatvorila glavne saobraćajnice što vode u Stari Grad i zapriječila pristup Palestinaca trgu ispred Damaščanskih vrata, zbog čega je nastao sukob u kojemu je ozlijeđeno desetak palestinskih prosvjednika, rekli su pripadnici spasilačke službe.

Zastupnici izraelskih Arapa koji su došli na trg nazvali su izraelsku hodnju “provokacijom”.

-Jedina legitimna zastava ovdje na Bab al-Amudu (Damaščanskim vratima) i u istočnom Jeruzalemu jest palestinska. Izraelska zastava ovdje je simbol okupacije – rekao je zastupnik Ahmed Tibi.

Strahujući da će skup izmaći kontroli, UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je “sve strane da se klone provokacija koje mogu dovesti do novog ciklusa sukoba”.

Izvor:avaz.ba