Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica. Ljekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (željezo, fosfor, magnezijum ) i vitaminima.

Pšenične mekinje sadrže 43 do 44 posto sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva.

Dijetalna vlakna moraju biti obavezan dio zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje:

– Normalizuju rad i zdravlje creva

– Blagotvorne su za želudac i probavu

– Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam

– Smanjuju nivo šećera i holesterola u krvi

– Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline

– Pružaju duži osjećaj sitosti pa su korisne za mršanje i održavanje tjelesne težine

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlijekom, voćnim sokovima…

Brojna istraživanja su potvrdila važnost cijelih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od cijelih zrna žitarica, imaju manju tjelesnu težinu od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice.

Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama. Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju kamenja u žuči, jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju stvaranju kamenja), povećava osjetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.

Izvor:faktor.ba