PUTIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: NA SVE PROVOKACIJE ĆEMO ODGOVORITI OŠTRO I MUNJEVITO

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva oštro i munjevito odgovoriti na bilo kakvu provokaciju izvana i požalio se na stalne neprijateljske poteze protiv Rusije.

U govoru o stanju nacije pred visokim dužnosnicima i zastupnicima oba doma parlamenta Putin je rekao da Moskva želi dobre odnose s drugim zemljama i nada se da nijedna neće prijeći crvenu liniju.

Njegove izjave dolaze u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama i Evropom zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom i zarobljenog opozicionog političara Alekseja Navalnog.

Tvrdi da Rusi žele dobre odnose

  • Mi želimo dobre odnose i doista ne želimo rušiti mostove. No ako naše dobre namjere neko krivo protumači kao ravnodušnost ili slabost i želi spaliti ili čak dići u zrak te mostove, mora znati da će odgovor Rusije biti asimetričan, munjevit i oštar – upozorio je Putin. Rusija će u svakom pojedinačnom slučaju odrediti gdje je ta crvena linija, naglasio je.

Osudio je ono što je nazvao “pokušajem puča” u Bjelorusiji.

  • Upotreba nepravednih sankcija prerasta u nešto puno ozbiljnije, u pokušaj puča u Bjelorusiji – rekao je Putin koji podržava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, suočenog sa žestokom opozicijom u zemlji, javlja Hina.

Putin nije spomenuo Navalnog, zatočenog opozicionog lidera koji dvije sedmice štrajka glađu i čiji su se pristaše, dok je Putin govorio, počeli okupljati na protestima širom zemlje.

Izvor:hayat.ba