RAMAZAN U DOBA KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE: KAKO SU IMAMI MORALI DOBITI DOZVOLU ZA TERAVIJU

Brojni učenici medresa i studenti teoloških fakulteta širom Bosne i Hercegovine decenijama unazad obavljaju posao teravih imama širom BiH i dijaspore.

Ipak, nije sve bilo tako jednostavno i filharmonično, posebno ako se vratimo nekoliko desetina godina unazad, u vrijeme SFRJ kada su komunisti bili na vlasti.

Dozvola od države za teraviju

Za Preporod.info je govorio prof. dr. Džemaludin Latić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Prof. Latić se prisjetio ramazana u doba komunističke Jugoslavije, te nam je potvrdio informaciju da su imami i džemati morali tražiti dozvole od tadašnje države da bi klanjali teravih namaz, odnosno da bi predvodili džemat.

– Moj babo je također bio efendija. Ali, ja kada sam odrastao, već su bile prošle one najgore stege režima ili nisu bile toliko izražene u mom kraju kao što je to bio slučaj, na primjer, u istočnoj Bosni. Ipak, i tada su tzv. ramazanski imami morali da dobiju dozvolu za klanjanje. Imami koji su držali džamije su imali dekrete, ali ovi koji su obavljali teraviju su od države morali dobiti dozvolu ili neki papir za to. Opet ponavljam, u mjestu odakle sam ja su živjeli, pored muslimana, i katolici, pa je možda to jedan od razloga što smo mi bili nešto slobodniji u praktikovanju vjere od muslimana sjeverne ili istočne Bosne – kaže prof. Latić za naš portal.

Latić napominje da u Gornjem Vakufu i Prozoru nije bilo pritisaka na imame kao u drugim dijelovima BiH, a tvrdi da su kasniji komunisti, tačnije neki od njih, a koji su bili dio tadašnjeg sistema, prije toga bili imami.

– Naši komunisti su bili nekako vezani za moral, a neki od njih su čak ranije bili hodže, pa su otišlu u partiju ili su tokom rata bili revolucionari. U mom kraju ti nas ljudi stvarno nisu mrzili kada bismo kao djeca postili uz ramazan i slično. Nije bilo tih progona. Kasnije sam se poslije robije upoznao sa nekim od tih ljudi. Kada su me uhapsili, ovi u Vakufu su trebali da me osude, kao partijska organizacija, ali oni to nisu željeli da učine, jer su mi znali babu i dedu, znali su i za mene da sam u Medresi. Međutim, kada su me kao učenika Medrese slali na ramazanske prakse, onda sam u drugim mjestima saznao mnogo toga, saznao sam za progone imama u Krajini, u Foči i još mnogo toga – ističe profesor Latić.

Islam pretrpio najviše štete

U našem društvu se uvijek potencirala ta priča da su vjerske slobode bile ugašene za vrijeme SFRJ, dok je bilo onih koji su tvrdili da muslimanima u doba komunizma nije falila dlaka sa glave. Ipak, prof. Latić tvrdi da je istina samo jedna i da je ona sasvim jasna.

– Komunisti su nama zatvorili svih 50 medresa, čak je i Gazi Husrev begova medresa bila zatvorena jedno godinu i po. Kada je u pitanju medresa mog babe, ovdje iznad Fojnice, milicija je jedan dan došla na čas, te su izveli muderrisa Ćazima ef. Hadžimejlića i satima ga isljeđivali. Softe su čekale nekoliko sati, a onda je on došao pred njih i rekao “Idite djeco kući”. Komunisti su zabranili i zatvorili oko 1.500 mekteba, hvalili su se da su ukinuli “mrsko feudalno arapsko pismo”. Bila je zabrana da se otvaraju džamije, ali u našem kraju nije bilo tih problema zahvaljujući i rahmetli Husniji Alajbegoviću, koji je bio u partizanima. Mom babi zabrane otvorenje džamije, milicija ne da da se otvori džamija, a onda dođe Husnija i kaže “Ima da se džamija otvori, hajd meni zabranite!” Onda se milicija samo pokupi i ode. Komunisti su bili najveći lažovi i manipulatori koje je historija upamtila. Hvalili su se slobodama, ali je situacija bila znatno drugačija – rekao je prof. Latić.

Latić tvrdi i da su se imamima pravile razne lažne afere ili skandali, kako bi se ostavili svog svetog i časnog zadatka.

– Pravili su od hodža šmekere, ili mu naprave aferu, uglavnom sve kako bi napustio službu ili kako bi bio u partiji. Imali su sistem kako da religija odumre, a tu je najgore prolazio islam. Kada je SFRJ dobila prve kredite od arapskih zemalja, komunisti su morali Arapima da pokažu kako oni poštuju islam u Jugoslaviji, pa su morali da otvore i medrese – rekao profesor Latić na kraju razgovora za Preporod.info.

Izvor.hayat.ba