Ramazanski duh Sarajeva: Tradicionalno učenje ženske mukabele u Hadžijskoj džamiji

Tokom ramazana – svetog mjeseca muslimana, zvuci melodičnog učenja Kur'ana (sveta knjiga) dopiru iz Hadžijske džamije u Sarajevu.

Tokom ovog odabranog muslimanskog mjeseca, hafize, žene koje napamet znaju Kur'an, svaki dan u isto vrijeme, poslije podnevne molitve, uče mukabelu.
Mukabela je zajedničko učenje Kur'ana tokom ramazana. Porijeklo vodi od arapske riječi i znači okupljanje. Svakodnevno se uči po jedan džuz, ili 20 stranica, kako bi se do Bajrama (muslimanski praznik koji se obilježava krajem ramazana) proučio cijeli Kur'an.
Razgovarali smo s hafizom Ehlimanom Godinjak, koja kaže da se u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo tokom mjeseca ramazana se, uz mnogobrojne aktivnosti, realizuje i ženska hafiska mukabela.
“Ove godine mukabelu uči 10 hafiza Časnog Kur’ana: hfz. Ehlimana Godinjak, hfz. Mubina Suljić Solo, hfz. Fatima Čaušević Trako, hfz. Zerisa Pleh, hfz. Sumeja Šesto, hfz. Elmedina Ćiber, hfz. Lamija Šehić, hfz. Iman Silajdžić, hfz. Merjem Kapo Fejzić i hfz. Lamija Hamzakadić”, kazala je Godinjak za portal Radiosarajevo.ba.

Učenje ženske hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji, kako kaže, višedecenijska je tradicija.

“Fejzullah-ef. Hadžibajrić, u Glasniku Islamske zajednice iz 1964. godine, piše kako se u ovoj džamiji još od od 1953. godine održavala ženska mukabela, a učile su je nekadašnje hafize.

Ženska hafiska mukabela
Te hafize su, kako kaže, uglavnom bile domaćice, a svoje vrijeme u ramazanu su posvećivale učenju hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji”, istakla je hafiza Godinjak.

Početkom agresije na našu zemlju, 1992. godine je mukabela prekinuta.

“Za njeno ponovno pokretanje 2008. godine, zaslužan je, prije svega, tadašnji imam Hadžijske džamije, hafiz Muriz Mešić, koji je te godine okupio nas hafize i nekoliko muallima, pa smo počele učiti mukabelu.

Kasnije smo odlučili da mukabelu uče isključivo hafize, a posljednjih nekoliko godina nas bude po 10.

Od tada pa do danas, ovu mukabelu učilo je više od 30 hafiza iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, a po uzoru na našu mukabelu pokrenute su ženske hafiske mukabele u drugim gradovima naše zemlje”, kazala je hafiza Ehlimana Godinjak za Radiosarajevo.ba.

Plakaz za žensku hafisku mukabelu

Izvor:radiosarajevo.ba