RATNA FOTOGRAFIJA IZ SARAJEVA 1992. KOJA SLAMA SRCA

Novembar je 1992., Sarajevo. Majka u zagrljaju drži uplakanu kćerkicu u autobusu koji kreće prema Češkoj. Fotografiju je na društvenim mrežama prije nekoliko dana objavio grčki fotograf Dimitris Messinis, ne sluteći da slijedi neobičan i dirljiv rasplet situacije. Dan-dva kasnije ispod fotografije se pojavio komentar: “Ovo smo moja mama i ja”.

Uplakana trogodišnja djevojčica s fotografije, skoro tri decenije kasnije, prepoznala se. Grčki fotoreporter otkriva da je odmah stupio u kontakt sa sada 31-godišnjom Mašom iz Sarajeva, čiji je pogled na fotografiji usmjeren prema ocu, ne znajući da ga zapravo gleda posljednji put.

Tada je, naime, s majkom preko Crvenog krsta krenula u Češku, a njen otac je ostao u Sarajevu. Godinu kasnije poginuo je.

Messinis se za Makedonsku informativnu agenciju (MIA) prisjetio trenutka od prije 29 godina, kada je snimio fotografiju.

  • Sjećam se trenutka. Tada je uz mene bio njen otac, ali nisam znao cijelu priču. Sada, kada sam stupio u kontakt s Mašom, rekla mi je da je ostala bez riječi, da je shvatila da se radi o trenutku kada je posljednji put vidjela oca”, ispričao je fotograf.

Već narednog dana nakon razgovora s Mašom, Messinis je stupio u kontakt sa svojim prijateljem, fotoreporterom iz Sarajeva s kojim je sarađivao 1992. godine, i zatražio od njega da odštampa fotografiju, upozna majku i kćer, i da im je da.

Tako je fotografija iz novembra 1992. godine, u štampanom obliku, stigla u ruke Maše i njene majke. Taj trenutak snimio je fotograf Ademir Demiri, a fotografiju objavio novinar Costas Kukoumakas iz grčkog izdanja “Weissa”.

Maša je za “Weiss” kazala da je postojanje fotografije za nju donijelo jednu vrstu osjećaja oslobođenja.

To je u razgovoru rekla i fotoreporteru Messinisu.

  • Rekla mi je da je sve ovo vrlo emotivno, da joj postojanje fotografije, sada kada je ima u rukama, olakšava patnju”, rekao je Messinis za MIA-u.

Cijela priča, ali i fotografija grčkog fotoreportera brzo su se proširili društvenim mrežama u Grčkoj, a Messinis ne isključuje mogućnost susreta s Mašom, možda sljedeće godine.

Izvor:hayat.ba