RS formirala tim za razgovor o “budućnosti BiH”, HDZ dao saglasnost, SDS i PDP ne žele učestvovati…

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas povodom razgovora o budućnosti BiH koje su inicirali zvaničnici ovog entiteta, da je formiran pregovarački tim, koji se može dopunjavati.

Ona je dodala da je pokrenula aktivnosti o ovome shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je navedeno da se od entitetskog predsjednika očekuje da pokrene aktivnost o uključivanju predstavnika parlamentarnih partija, gdje mogu biti predsjednici partija ili neko drugi koga partija ovlasti.

– Opozicija je odlučila da ne učestvuje u tome, a neki su objasnili da je razlog zbog toga što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po meni, to su neka nezrela objašnjenja, međutim važno je da je ovaj tim formiran i da smo mi ispunili svoju obavezu što se tiče Republike Srpske – rekla je Cvijanović Srni u Bosanskoj Kostajnici.

Prema njenim riječima, pismo sa imenima i obavještenjima tog tipa upućeno je i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, predstavnicima konstitutivnih naroda onako kako je predviđeno skupštinskim zaključcima.

Cvijanović je navela da je od HDZ-a BiH dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima, te napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su vezana za budućnost zemlje.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio je poziv Republike Srpske na razgovor o budućnosti BiH i kaže da razgovore o budućnosti BiH “vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majoriziraju”.

Na Čavarin istup reagovali su potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

– Predsjednik FBiH Marinko Čavara može razgovarati s kim želi, pa čak i razmjenjivati mišljenja o budućnosti Bosne i Hercegovine, ali ne u ime entiteta već isključivo u svoje lično ime ili ime stranke kojoj pripada. O budućnosti Bosne i Hercegovine se ne može razgovarati između entiteta ili tri naroda, već isključivo u okviru nadležnih državnih institucija. Ukoliko postoji volja za razgovor na tu temu, adresa je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine – poručili su oni.

Izvor:saff.ba