Ruski vojni eksperti otkrili zašto je turski dron Bajraktar tako moćan /VIDEO/

Ruski mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako turski dron Bajraktar TB uspješno neutrališe dvije rakete PVO sistema Osa.

Nakon lansiranja, prva raketa presreće turski dron svojim termičkim senzorom i nadgleda njegovo nadolazeće kretanje. I baš kada se očekuje da raketa pogodi dron, ona mijenja kurs, ostavljajući Bajraktar-TB2 netaknutim. Slično se desilo i s drugom raketom.

Vojni stručnjaci su objasnili zašto dvije rakete nisu “preživele” turski dron, uprkos uspješnom presretanju.

Prema njihovim riječima, razlog je jednostavan, Bajraktar-TB2 ima savršen sistem za vođenje elektronskog ratovanja. Kada su se rakete približile bespilotnoj letjelici na optimalnu udaljenost, njegovi sistemi za zaštitu su se aktivirali i uspjeli “spaliti” ploču za elektronsko navođenje. To automatski znači da toplotni senzor više ne radi i raketa ne vidi cilj

https://youtu.be/JyZyrGtjjCQ

Bayraktar TB2 je turska bespilotna letjelica srednje nadmorske visine, dugog dometa, sposobna za daljinsko upravljanje ili autonomne letačke operacije.

Proizvodi ga turska firma Baykar prvenstveno za tursko ratno zrakoplovstvo. Dron nadzire i kontrolira ekipa u Kopnenoj kontrolnoj stanici, uključujući upotrebu oružja, putem satelita Türksat.

Za razvoj turske letjelice uglavnom je zaslužan Selçuk Bayraktar, bivši student MIT-a (Massachusetts Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama).

(Slobodna Bosna/Saff)