Salkić: Zakon o zabrani negiranja genocida hitno da nametne visoki predstavnik

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić rekao je danas da bi bilo apsurdno odustati od zakona o zabrani negiranja genocida zbog eventualnog oduzimanja odlikovanja ratnim zločincima od strane NSRS-a.

Reagujući na izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka u kojoj je rekao da bi odbijanje zahtjeva upućenog NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima moglo rezultirati zakonom o zabrani negiranja genocida. Salkić je istakao da je zakon o zabrani negiranja genocida moralna i svaka druga obaveza visokog predstavnika, posebno zbog toga što je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida.

,,Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ne bi se trebalo i smjelo dovoditi u kontekst reakcije NSRS-a na pismo visokog predstavnika o oduzimanju dodijeljenih odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.Zakon treba hitno nametnuti visoki predstavnik, jer je očito da institucije Bosne i Hercegovine nemaju snage, a nema ni spremnosti negatora genocida da glasaju za taj zakon. Oni koji negiraju genocid koriste Dejtonski mehanizam u Ustavu Bosne i Hercegovine zvani entitetsko glasanje i sprječavaju donošenje zakona o zabrani negiranja genocida.”, smatra Salkić

Kako je kazao, apsurdno bi bilo odustati od nametanja zakona o zabrani negiranja genocida zbog eventualnog oduzimanja odlikovanja presuđenim ratnim zločincima od strane NSRS-a.

,,Visoki predstavnik taj zakon treba nametnuti i on ne bi smio biti predmet kalkulacija, trgovine i ucjena prema bilo kome. Za eventualno nepoštivanje preporuka i zahtjeva visokog predstavnika prema NSRS-u treba pripremiti druge sankcije. Zakon o zabrani negiranja genocida moralna je i svaka druga obaveza visokog predstavnika posebno ako imamo u vidu da je on to lično obećao porodicama i preživjelim žrtvama genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, a koji je počinjen u širem reonu srednjeg Podrinja, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba.

Visoki predstavnik ne bi trebao da traži dalje izgovore za odlaganje svoje odluke već da je konačno donese i nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Samo tako možemo spriječiti dalje negiranje genocida i sankcionisati one koji negiraju genocid, sudske presude, šire neistine i pokušavaju prekrajati historiju.”, navodi u reakciji Salkić, saopćio je Kabinet potpredsjednika. (FENA)

Izvor:Tuzlanski.ba