Sastanak šefova NATO-a: Napad na saveznika, je napad na nas

NATO je temelj naše kolektivne odbrane, zajedno potvrđujemo našu svečanu predanost Vašingtonskom ugovoru i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas, poručili su u zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Sjevernoatlantskog saveza (NATO) danas u Briselu.

Ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti, terorizam u svim oblicima i manifestacijama ostaje trajna prijetnja svima nama”, naveli su ministri vanjskih poslova članica NATO-a u zejdničkoj izjavi.

Ministri, koji su se nakon godinu dana prvi put sastali u Briseli, objavili su zajedničku izjavu u kojoj su podvukli da su se stranke okupile kako bi potvrdile transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO.

“NATO čini osnovu naše kolektivne odbrane. Zajedno potvrđujemo našu ozbiljnu posvećenost Vašingtonskom sporazumu i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas”, naveli su u izjavi.

U izjavi se naglašava da je NATO, kao najmoćniji saveznik kroz historiju, osigurao slobodu, teritorijalni integritet i zajedničke vrijednosti gotovo milijarde ljudi.

“Kao odbrambeni savez, NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji”, poručili su ministri zemalja članica NATO-a.

Navedeno je i da je NATO poboljšao sposobnosti i stav odbrane i odvraćanja kao odgovor na opasnije i nepredvidljivije sigurnosno okruženje.

“Napredujemo u pravednijoj transatlantskoj podjeli tereta, pozdravljamo napore svih saveznika u Evropi i Sjevernoj Americi koji doprinose našoj nedjeljivoj sigurnosti. Moramo i učinit ćemo više”, saopćeno je u zajedničkoj izjavi.

Naveli su da će se NATO nastaviti prilagođavati situaciji u svijetu.

“Pandemija COVID-19 još jednom pokazuje da se suočavamo sa izazovima koji se neprestano razvijaju. Mi ćemo nastaviti osiguravati našu odbranu i operativnu efikasnost tokom cijele ove krize”, poručili su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

U zajedničkoj izjavi odali su počast svima koji se bore protiv pandemije u svim zemljama i širom svijeta.

“Transatlantsko partnerstvo i dalje je kamen temeljac naše kolektivne odbrane, ključno za našu političku koheziju i ključni stub međunarodnog poretka, zasnovan na pravilima. Predstojeći samit NATO-a otvorit će novo poglavlje u transatlantskim odnosima i postaviti smjer za budućnost našeg saveza do 2030. i kasnije”, naveli su ministri.

Podsjetili su da će u skladu s odlukom njihovih čelnika u Londonu u decembru 2019, dodatno ojačati političku dimenziju NATO-a, uključujući konsultacije.

“I dalje ćemo zajedno stajati i raditi zajedno, garantujući našu sigurnost, prosperitet, demokratiju i slobode”, poručili su šefovi diplomatija Sjevernoatlantskog saveza danas u Briselu.

Izvor:haber.ba