Saudijska Arabija: Dvije doze vakcine biće uslov za hadžije

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije u gradovima Medina i Mekka poduzima aktivnosti na podizanju postotka broja vakcinisanih na najmanje 60 posto prije 1. zul-hidžeta 1442. h.g., odnosno 13. jula ove godine, prenosi saudijski list Okaz.

Ministarstvo zdravlja je u koordinaciji sa Programom nacionalne transformacije pripremilo zdravstveni plankoji predviđa da svi koji budu uključeni u realizaciju hadža ove godine moraju primiti dvije doze Covid-19 vakcine odobrene u Saudijskoj Arabiji.

Također, osim što je propisano da domaće hadžije prije 1. zul-hidžeta moraju dobiti dvije doze vakcine, Ministarstvo zdravlja planira nametanje istog uslova za hadžije koje dolaze iz inostranstva, a koji će morati biti vakcinisani sa dvije doze vakcine odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pri čemu bi drugu dozu vakcine trebali primiti sedam dana prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Također, hadžije će morati imati i negativan COVID-19 test 72 sata prije ulaska. Ministarstvo će obavezati sve hadžije da budu podvrgnuti trodnevnom karantinu, tokom kojeg će im nadležne institucije ponoviti laboratorijski test, prenosi Saudigazette.com.sa.

U planu je da se najosjetljivijim grupama ne dozvoli dolazak na hadž, te da ograniči starosnu dob na između 18 i 60 godina.

Izvor:saff.ba