SCHMIDT JE VISOKI PREDSTAVNIK UPRKOS PRITISCIMA: AKO DODIK OVAKO NASTAVI, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆE MORATI REAGIRATI

Ured visokog predstavnika izražava zahvalnost i poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i svim diplomatskim misijama, kao i međunarodnim organizacijama akreditiranim u BiH i ima čast obavijestiti ih da je bivši savezni ministar Christian Schmidt iz Savezne Republike Njemačke preuzeo dužnost visokog predstavnika za BiH 1. augusta 2021, piše u pismu koje je početkom sedmice upućeno iz OHR-a.

No, da li je baš to pismo razlog što se u petak – poput požara – proširila vijest da su iz ruske ambasade poslali dopis MVP-u da Schmidt nije zvanično visoki predstavnik u BiH?

U samom MVP-u primitak pisma ruske ambasade nije komentiran, no ni u ovoj instituciji nije nikakva novost da Schmidtov dolazak na čelo Ureda visokog predstavnika od početka napada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Potpisani aranžman

Alma Čolo, zastupnica SDA i predsjedavajuća Interresorne radne grupe, ističe da Dodiku novi visoki predstavnik ne odgovara jer je ovlašten po Aneksu 10 kako bi pomogao u rješavanju bilo koje poteškoće koja se pojavi u funkcionisanju i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Visoki predstavnik je sastavni dio aranžmana potpisan u Daytonu i kao takav, zajedno sa Ustavom i svim drugim aneksima, treba da postoji. On mu sigurno smeta jer želi blokirati državu, da onemogući njeno funkcionisanje i put ka EU. Ukoliko Dodik ovako nastavi, mislim da međunarodna zajednica neće moći preći preko ovoga, jer blokirati državu i onemogućiti njeno normalno funkcionisanje je svakako nešto što zahtijeva odgovarajuću akciju od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, kaže Čolo.

Evropski i NATO-put

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić mišljenja je da Dodik pokazuje potpunu nervozu, izgubio je konce, jer je svjestan da gubi pozicije i unutar RS-a, kao i vlastite stranke:

  • Dodik je svjestan da novi visoki predstavnik donosi novu energiju koja će biti znatno veća u smislu tjeranja zvaničnika u BiH da rade u skladu s onim što je naše opredjeljenje, a to je evropski i NATO-put, kao i borba protiv korupcije, koje se on i boji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bi naredne srijede trebala primiti Christiana Schmidta, a također i njegovog prethodnika Valentina Inzka, kako piše Oslobođenje, a tema razgovora bi trebala biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Izvor:hayat.ba