Scholz poručio Putinu: “Da se nisi usudio!”

“Mi ćemo se toliko ojačati da se niko neće usuditi napasti nas”, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru s novinarkom i voditeljicom Anne Will u njenoj emisiji na prvom programu njemačkog javnog servisa ARD.

On je dodao da je to istovremeno i poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu: “Da se nisi usudio!”

Scholz je istaknuo da se svi NATO-ovi partneri u istočnoj Europi mogu pouzdati u obavezu kolektivne obrane, pri čemu posebnu ulogu, kako je rekao, igraju SAD i Njemačka.

Govoreći o potencijalnoj ruskoj prijetnji za Poljsku ili baltičke države, njemački kancelar je rekao: “Napad bi bio i napad na nas same.”

I ponovio da će Njemačka ispuniti svoju obvezu izdvajanja dva posto BDP-a za obranu, piše Deutsche Welle.

Kancelar je također potvrdio da se razmatra postavljanje novog proturaketnog sistema:

“Mogu reći da to sigurno spada u stvari o kojima vijećamo – s dobrim razlogom.”

Jedna od opcija je izraelski odbrambeni sistem Arrow 3 (Strijela), koji može uništiti rakete dugog dometa visoko iznad zemlje, sve do stratosfere. Njemačka vojska sada nema takve mogućnosti. Trošak se procjenjuje na do dvije milijarde eura. Sistem bi mogao biti u funkciji 2025. godine.

Scholz je najavio “dramatične mjere” ako Rusija u ratu u Ukrajini upotrijebi biološko ili hemijsko oružje. Istovremeno je naglasio da se NATO čak ni u slučaju upotrebe kemijskoj oružja neće uključiti u rat u Ukrajini: “NATO neće postati strana u sukobu, to je jasno.”

On je odbacio prigovore da je Njemačka previše oklijevala kod isporuke oružja Ukrajini. “Mi činimo sve što je u našoj moći”, rekao je Scholz. I istaknuo da su isporuke opreme i oružja Njemačke i njenih partnera već dovele do toga da je Ukrajina postigla “znatne uspjehe”.

On je kao neosnovanu odbacio i kritiku da Njemačka svojim uvozom energenata iz Rusije financira rat u Ukrajini: “Rusija s novcem koji se nalazi na računima trenutačno ne može ništa učiniti zbog naših sankcija.”

I obećao je da će Njemačka “prilično brzo” prestati biti ovisna o ruskim energentima. Također je ponovo odbio mogućnost trenutačne obustave uvoza iz Rusije i upozorio: “Radi se o nevjerojatno mnogo radnih mjesta.”

Ako bi odmah došlo do prekida isporuke, to bi dovelo do toga da bi cijele industrijske grane morale obustaviti rad, pojasnio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Izvor:Radiosarajevo.ba