Selektivni lockdown Fortine vlade: Kafići ne mogu raditi, ali mogu kladionice

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici koja je održana jučer donijela je odluku da zatvori sve ugostiteljske objekte na 15 dana. Osim toga policijski sat će biti produžen od 21 sat do pet sati ujutru i važi već od danas.

Zanimljivo da se zabrana rada odnosi samo na ugostiteljske objekte, dok će svi ostali poslovni subjekti moći raditi, kao što su kladionice, tržni centri i slično, gdje također u zatvorenom prostoru boravi veliki broj osoba istovremeno. Poslodavci kojima to priroda posla omogućava, trebali bi organizirati rad od kuće ili u smjenama.

Iako sebe smatra nerelevantnom da komentariše odluku Vlade KS uprkos tome što je član Kriznog štaba, Aida Pitić za ovakvu epidemiološku situaciju krivi i građane Sarajeva.

– To je odluka Vlade KS i nije zgodno da ja to komentarišem. O ovome je puno ljudi odlučivalo i ne znači da će se na ovom zaustaviti. Da smo se pridržavali mjera i da smo poštovali sve što je doneseno do ovog ne bi ni došlo – poručila je Pitić.

Na pitanje smatra li da će zatvaranje isključivo ugostiteljskih objekata, a neometan rad kladionica i ostalih poslovnih subjekata, doprinijeti suzbijanju pandemije, Pitić nije imala adekvatan odgovor.

– Pa eto, ako ste svi vi toliki stručnjaci ne znam zašto nas zovete onda. Ovo je možda samo početak, od nečega se mora krenuti. Trenutna vlada se bori i daje sve od sebe da zaustavi širenje pandemije, kao što i svaka druga vlada to radi – istakla je ona.

Izvor:(Faktor.ba)/saff.ba