SIJAMSKI BLIZANCI RAZDVOJENI OPERACIJOM SLAVE TREĆI ROĐENDAN

Sijamski blizanci iz Turske, koji su razdvojeni operacijom u Londonu, organizovanom pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine, slave treći rođendan.

U dvorani bolnice u Ankari, u kojoj su djeca smještena, organizirana je rođendanska zabava iznenađenja za blizance Dermana i Yigita.

Derman je pokazao veliko interesovanje za medije pred kojima je pozirao, dok je Yigit više vremena proveo u naručju roditelja promatrajući dešavanja.

Par Evrensel, s blizancima Dermanom i Yigitom, ugasili su i svjećice na rođendanskoj torti pripremljenoj za blizance.

Majka Fatma Evrensel kazala je kako je protekli period bio iznimno težak.

  • Proživjeli smo teške dane. Nastavljamo s terapijom. Došlo je do pomaka kada je u pitanju fizioterapija – rekla je ona.

Dodala je kako je, u poređenju s prošlom godinom, napredak značajan i da svakog dana ide na bolje.

Otac Omer Evrensel kazao je kako blizanci nemaju problema i da njihova terapija traje.

  • S vremenom ćemo prevazići sve poteškoće. Postoje velike razlike u odnosu na prošlu godinu. Sada Yigit može sjediti. Derman može hodati i nastoji što više stvari sam raditi – rekao je.

Glavni ljekar gradske bolnice za fizioterapiju i rehabilitaciju u Ankari Evren Yasar kazao je kako su vrlo sretni što blizanci slave rođendan.

Yasar je kazao kako su s blizancima zajedno oko godinu i po.

  • Iza nas je iznimno težak period. Ovi momci su, imajući svoje roditelje uz sebe, imali niz operacija. Kasnije je došlo do vođenja terapije u našoj bolnici koja i dalje traje. Usrećuje to što su veoma dobro i što napreduju brže od očekivanog. U stalnom smo kontaktu s ljekarom u Velikoj Britaniji – rekao je Yasar.

Dodaje kako je ovo proces koji zahtijeva kolektivnu rehabilitaciju kroz niz terapija.

Ističe kako se za njihov slučaj posebno interesuje i predsjednik zemlje.

  • U kontaktu smo, nikada nam nije nedostajalo podrške. Pomno prate sve ovo i mi ih lično obavještavamo o svim pomacima – rekao je Yasar.

Sijamski blizanci Fatme i Omera Evrensela iz Alanye, u Antaliji, rođeni su 22. juna 2018. godine. Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan tokom posjete bolnici u Antaliji 2018., vidjela je blizance i posvetila posebnu pažnju njihovoj terapiji.

Operaciju u bolnici “Great Ormond Street”, u Londonu, izveo je tim stručnjaka kojeg je predvodio iskusni neurohirurg pedijatar Owase Jeelani.

Blizanci su razdvojeni 28. januara, a u Tursku su se vratili 10. juna 2020. Djeca se od tada nalaze u bolnici u Ankari.

Rođendan blizancima je čestitao i predsjednik države Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine Erdogan.

  • Da dragi Gospodar podari da ova djeca provedu mnogo godina u zdravlju – rekao je Erdogan koji je poručio kako će nastaviti pružati podršku svoj djeci.

Izvor:hayat.ba