ŠIRI SE SNIMKA VOLONTERKE CRVENOG KRIŽA KOJA GRLI UPLAKANOG MIGRANTA: MORATE POGLEDATI

Snimka mlade volonterke Crvenog križa kako grli uplakanog afričkog eigranta i fotografija policajca koji u moru spašava malu bebu osvanule su širom Španije, u koju je preko enklave Ceute ušlo ilegalno više od 8000 migranata.

Luna i Juan Francisco postali su “lica humanosti” u trenutku kada se Španija suočavala s dosad nezabilježenom migrantskom krizom.

Tokom ponedjeljka i utorka su, plivajući pored graničnog prijelaza u Ceuti, u Španiju ušle hiljade migranata iz Maroka čija policija u tim trenucima nije sprječavala prelazak ljudi u susjednu zemlju.

Luna, 20-godišnja volonterka Crvenog križa, na pješčanoj plaži sa španske strane žičane ograde davala je bočicu vode uplakanom migrantu.

  • Samo sam ga zagrlila. Zagrliti nekoga ko traži pomoć je nešto najnormalnije na svijetu – rekla je Luna, studentica socijalne integracije, za špansku televiziju TVE.

Kaže da nije bila spremna na scene hiljade siromašnih migranata u očajničkom pokušaju ulaska u bogatu Evropu.

  • Migrant je plakao držeći ruku svog prijatelja koji je bio u nesvijesti. Uplašio se da je mrtav – ispričala je Luna.
  • Govorio mi je nešto na francuskom, nisam razumjela ništa, no prstima je nešto nabrajao. Uvjerena sam kako je brojao prijatelje koje je izgubio tokom putovanja do ovdje – dodala je.

Migrant iz Senegala: Zagrljaj sam doživio kao pojas za spašavanje

Luna kaže kako je migrant bio iz Senegala te da je zagrljaj u tom dramatičnom trenutku doživio “poput pojasa za spašavanje”.

U tim trenucima je Juan Francisco, pripadnik pomorske službe Civilne garde, pokušavao iz mora iznijeti malu bebu.

  • Bila je potpuno mokra i blijeda. Iskreno, nisam znao je li živa ili mrtva. Samo sam mislio kako da što prije dođem do obale, govorio sam si ‘brže, brže’ i ‘izdrži'”, ispričao je Juan Francisco. I uspio je. Beba je bila živa i zdrava.

“U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled”

Juan Francisco kaže kako je sretan što je na vrijeme bio uočio majku s bebom u moru.

U srijedu i četvrtak je nazad preko granice vraćeno 5600 migranata, podatak je španskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Mnogi od njih rekli su kako su ušli u Španiju kako bi našli posao jer “u Maroku nema ničega”.

Luna, koja ne zna kako se zove afrički migrant kojeg je zagrlila, osjeća se krivom što nije mogla spriječiti da ga vrate preko granice u Maroko, piše Index.

  • U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled – rekla je.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor:hayat.ba