Skandalozno pismo Milorada Dodika: Strah ga što će zločinac Karadžić robijati u Velikoj Britaniji

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kaznene sudove Carmel Agius je nedavno donio odluku da ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak doživotne kazne odsluži u Velikoj Britaniji, a Milorad Dodik mu je pisao kako bi se požalio na odluku.

Advokatski tim Karadžića, rodbina, a sada, čini se, i politički lideri požalili su se na odluku Agiusa da ovaj ratni zločinac ostatak života provede u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio sve žalbe i odgovorio da je odluka konačna. Milorad Dodik je zato odlučio, da u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom piše sudiji Agiusu i pokuša ga odgovoriti od slanja Karadžića na Ostrvo.

“Koristim ovu priliku da izrazim duboku zabrinutost povodom Vaše odluke da prvi predsjednik Republike Srpske gospodin Radovan Karadžić izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji. Žalim što niste uzeli u obzir posljednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića u kojem su sadržani brojni argumenti zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete”, rekao je Dodik u na početku pisma.

On naglašava dalje da je razlog prigovora koji su uputili advokati to što Karadžić neće biti siguran u Engleskoj, a stav je bazirao na prethodnim iskustvima srpskih osuđenika u britanskim zatvorima, vjerovatno misleći na slučaj Radislava Krstića koji je napadnut u jednom od britanskih zatvora.

“Fizička sigurnost gospodina Karadžića će biti apsolutno ugrožena ukoliko bude premješten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji. Sa Vaše strane ne postoje nikakve dodatne i povjerljive garancije da će u engleskom zatvoru biti zaštićena njegova elementarna ljudska i građanska prava i da neće biti izložen revanšizmu određenih drugih grupa zatvorenika”, kazao je Dodik.

Na kraju, moli Agiusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Evropi.

“U skladu sa mandatom koji imam kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i s obzirom na to da je gospodin Karadžić državljanin BiH i Republike Srbije, također tražim da još jednom preispitate ovu odluku. Zahtijevam da, ako želite da sačuvate kredibilitet Suda, revidirate ovu problematičnu odluku i uzmete u obzir naša sasvim dobronamjerna i pravovremena upozorenja. Tražimo da novom odlukom preusmjerite nastavak izdržavanja zatvorske kazne gospodina Karadžića u neku drugu evropsku zemlju koja je u mogućnosti da osigura elementarne sigurnosne kriterijume u svojim zatvorskim ustanovama”, stoji u pismu Milorada Dodika.

Osim zemalja evropske unije, ponudio je i da Radovan Karadžić ostatak kazne odsluži u Bosni i Hercegovini ili Srbiji.

Izvor:saff.ba