Skoro milion domaćinstava bez struje nakon zemljotresa u Japanu

Potres je pogodio Fukušimu tek nekoliko sedmica uoči 10. godišnjice razornog potresa 11. marta 2011., koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća

U potresu magnitude 7,1 koji je pogodio istočnu obalu Japana ima više desetina povrijeđenih, skoro milion domaćinstava ostalo je bez struje, ali obližnje tri nuklearke rade bez poteškoća, javlja Al Jazeera Balkans.

Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukušima na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska Meteorološka služba. Nije izdato upozorenje za cunami, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Snimatelj Reutersa koji se nalazi u Fukušimi rekao je da je neko vrijeme podrhtavala njegova hotelska soba na 10. spratu. Jedan muškarac iz hotela hospitaliziran je nakon što je pao i udario glavom o vrata.

Razbijeni su brojni izlozi trgovina, pokazuju televizijske snimke, dok je novinska agencija Kyodo News izvijestila o više desetina povrijeđenih, ali čini se bez ozbiljnijih povreda.

Skoro 950.000 kućanstava ostalo je bez struje, rekao je vladin glasnogovornik Katsunobu Kato, a prenio javni servis NHK. Bez struje je uglavnom ostao sjeveroistok Japana, uključujući Fukušimu i susjedne prefekture.

Obližnje nuklearne elektrane, “Fukushima Daiichi”, “Daini” i “Kahiwazaki-Kariwa”, rade bez poteškoća, rekao je vlasnik kompanije “Tokyo Electric Power” (TEPCO).

Potres je pogodio Fukušimu tek nekoliko sedmica uoči 10. godišnjice razornog potresa 11. marta 2011., koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao masivni cunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize u četvrt stoljeća.

Potresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada petina potresa u svijetu magnitude 6,0 ili jačih.

Izvor:avaz.ba