Skupština CG ni danas nije glasala: Ovo je tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore danas nije glasala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Poslanici će se izjašnjavati o ovoj tački dnevnog reda nakon što se nadležna radna tijela izjasne o pristiglim amandmanima na Rezoluciju, piše N1.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Amandmane su podnijeli dvije grupe poslanika. U prvom se traži da se u preamubli nakon riječi “Srebrenica” doda “i durgim zločinima na području bivše Jugoslavije. Također, traže promjenu naziva rezolucije u kojem se dodaje ista rečenica. Amandman pogledajte ovdje.

U drugom amandmanu se traži brisanje riječi “genocida u Srebrenici” i da se zamijeni sa “zločinima na prostoru BiH i cijele bivše Jugoslavije”.

Ostale dijelove amandmana pogledajte ovdje.

Poslanici Skupštine Crne Gore burno su raspravljali o ovoj tački dnevnog reda.

“Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda. I uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe”, kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović je kazao kako je “rezlucija provokacija i da je direktno je usmjerena protiv srpskog naroda”.

Podsjetimo, Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije usvojio rezoluciju i predložio je Skupštini Crne Gore da isto učini.

Tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Skupština Crne Gore:

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti

3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici

4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice

5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti

6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti

7. Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.