Sladić najavljuje velike padavine, bit će i olujnog vjetra

Uz snažnu temperaturnu razliku i pritisni gradijent, bit će i jakog, na udare i olujnog juga i jugozapadnjaka koji će se najviše osjetiti na planinama

Vremenske prilike se značajno pogoršavaju, ne samo u Bosni i Hercegovini već širom Balkanskog poluotoka i centralne Evrope, kaže meteorolog Nedim Sladić.

Zbog velikih količina vlage, dodaje Sladić, koje će s Mediterana pristizati na naše područje, očekuju nas od ponedjeljka intenzivne padavine, pogotovo u jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne te u Hercegovini.

– Iako će intenzivnih padavina biti širom zemlje, pogotovo u utorak i srijedu, one su u ovakvim situacijama najmanje izgledne na sjeveroistoku Bosne jer su ova područja udaljenija od uticaja same ciklone – kazao je Sladić za Avaz.

Uz snažnu temperaturnu razliku i pritisni gradijent, bit će i jakog, na udare i olujnog juga i jugozapadnjaka koji će se najviše osjetiti na planinama.

S obzirom na prognozirane temperature zraka od 2 do 4 stepena na 1.500 metara nadmorske visine, treba istaknuti da će snijeg uglavnom padati na najvišim planinama, a njega neće biti u nizinama barem do četvrtka.

– Padavine će nas, prema trenutnim pokazateljima, pratiti cijelu sedmicu – rekao je ovaj bh. meteorolog.

FHMZ

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica i Livno -6; Sanski Most -4; Banja Luka, Ivan Sedlo, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla -3; Prijedor -2; Bijeljina, Doboj i Zenica 0; Bihać 1; Gradačac i Trebinje 2; Mostar 3; Neum 6°C.

Danas sunčanije prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugom dijelu dana. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C.

U kotlinskom dijelu Sarajeva dio prijepodneva magla. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Izvor: fokus.ba