Sladić nema baš dobru prognozu: “Ako zima ne ugrize zubima, onda udari repom”

Iako trenutno zbog školovanja boravi u Velikoj Britaniji, Sladić je najavio vremenske prilike koje nas čekaju u Bosni i Hercegovini

“Trenutno se vodi borba iznad naših glava”, pojasnio je meteorolog Nedim Sladić misleći na “sukobljavanje” proljeća i zime kojem upravo svjedočimo.
Do onih pravih proljetnih dana, najavio je za televiziju N1, moramo se strpjeti, jer nam početak aprila nosi nešto hladnije vrijeme.

Iako trenutno zbog školovanja boravi u Velikoj Britaniji, Sladić je najavio vremenske prilike koje nas čekaju u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, prethodnih dana su i na našim područjima inetersantna i skoro pa neizbježna tema u razgovorima “babine huke” – odnosno promjenjivo vrijeme koje nam je u sklopu istog dana donosilo sunce, pa potom i snijeg i kišu.
Sladić naglašava da mart od svih 12 mjeseci nosi najviše promjenjivo vrijeme, pa tako nešto ne treba čuditi. Stoga, ne treba pretjerano ni čuditi umor i “ošamućenost” kod ljudi.

“Mi smo kalendarski već ušli u proljeće, ali je evidentna činjenica da će se zima u narednom periodu boriti za svoju prevlast. Nažalost, ponovo dolazi do prodora osjetno hladnije zračne mase”, najavljuje Sladić

Stoga, dodaje, nije optimista kada je u pitanju prognoza vremena za narednu sedmicu.
“Hladna atmosferska fronta koja će se premjestiti preko naših krajeva tokom subote donijet će padavine i pad temperatura. Sa daljnjim prodorom hladnog zraka, kako bude jačao uticaj sa sjeverozapada, hladan zrak još više će dopirati prema našim područjima. Snježna granica se spušta, pa će na višim područjima i planinama ponovo biti ostvareni i uslovi za snijeg”, naglasio je.

Snijeg neće stići u ekstremno velikim količinama, ali s obzirom da ulazimo u april, a tokom zimskih mjeseci je ova pojava itekako kasnila – vrijedi napomenuti na izreku “ako zima ne ugrize zubima, onda udari repom”.

Dakle, prva sedmica aprila biće hladnija od prosjeka. U drugom dijelu aprila trebali bismo se vratiti u temperature primjerenije ovom proljetnom mjesecu, a kako kaže Sladić, onda ne bi trebalo iznenaditi ni da krajem aprila bilježimo temperature blizu 25 stepeni.
Kada je u pitnju ljeto, s oprezom se mora pristupiti prognoziranju, no postoje naznake da ono neće biti ekstremno jako kao protekle dvije godine.

No, do tada valja “prevaliti” još jedan hladniji period, a naredna dva dana biće najtoplija u idućih sedam, jer bi nas početkom naredne sedmice ponovo trebali buditi minusi.
Izvor:fokus.ba