SLOVENIJA: DNEVNI MIGRANTI OD PONEDJELJKA TREBAJU NEGATIVAN TEST

Dnevni radni migranti koji ulaze u Sloveniju od ponedjeljka će na granici morati pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od sedam dana, prema odluci slovenske vlade.

U ponedjeljak se u Sloveniji nastavlja masovno testiranje pedagoškog osoblja u školama i vrtićima, uglavnom cjepivom AstraZenece, uprkos jakim reakcijama na tu vakcinu prošle sedmice među zaposlenima u jednoj osnovnoj školi. prneosi “Hayat“.

Zdravstvene vlasti navode da je ta vakcina kao i ostala sigurno i učinkovito, no uprkos tome mediji javljaju da je proteklih dana bilo dosta slučajeva otkazivanje već dogovorenih termina za vakcinisanje AstraZenecom.

Slovenska vlada u nedjelju je objavila da je u zadnja 24 sata s 2984 testova potvrđeno 520 novih zaraza koronavirusom, ili 17,4 posto u odnosu na sve testirane, a petero ljudi je umrlo od covida-19, čime se ukupan broj preminulih povećao na 3929.

Aktivnih slučajeva zaraze je 10.293, a hospitaliziran je 431 pacijent. što je manje nego prethodni dan, dok je do sada ukupno vakcinisano 168.845 ljudi, od čega ih je 81.593 dobilo obje doze vakcine, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Izvor:haber.ba