Slovenija ne priznaje testove iz BiH- Šepić traži reakciju Parlamenta i zaštitu bh. građana

Jedno od najvažnijih pitanja posljednjih dana otkako su vlasti u Republici Sloveniji ponovo uvele restrikcije za ulazak i princip 3G, jeste, da li za ulazak u Sloveniju važd testovi napravljeni u BiH? Nekoliko je medija koje se bave ovom temom juče obmanjivajući čitaoce, bez ikakvog pokrića, pisalo da će se sigurno moći u ovu državu ulaziti sa testovima napravljenim u BiH, posebno oni sa QR kodom.

Nakon što smo se obratili nadležnim institucijama dobili smo jasan odgovor da to nije tačno i da je Graničnoj policiji od Vlade R Slovenije stiglo uputstvo u kojem stoji da se antigen ili PCR test koji je napravljen u BiH, čak i onaj sa QR kodom ne priznaje u R Sloveniji i na osnovu njega neće biti omogućen ulazak u ovu državu.

Iako nije zvanično navedeno, pored razloga da BiH nije članica EU i da prema njenim građanima ne važe neke pogodnosti koje međusobno imaju građani država članica EU, spekuliše se da je mogući razlog i neostojanje međudržavnog sorazuma o priznavanju laboratorijskih usluga ovoga tipa.

Za komentar smo pitali Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka i političara koji se najviše istakao u borbi za prava bh. građana koji rade i žive vani i njihovoj zaštiti od početka pandemije i koji je ranije bio inicijator potpisivanja Sorazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Slovenije, zahvaljujući kojem, oko 30 hiljada penzionera, bh. građana koji su radni vijek proveli u Sloveniji, prima veću penziju i porez više ne plaća u obdje države.

Za portal Cazin.net Šepić je izjavio: “Nije prvi da se vlasti iz Republike Slovenije prema građanima iz naše države odnose kruto i traže neke mjere koje ne primjenjuju prema drugim državama. To nije korektno sa njihove strane, ali su za to odgovorne i naše vlasti koje danas vode državu i koje ‘spavaju’ i šutke ovo posmatraju. Nekoliko smo puta dosad pokretali ova pitanja u Parlamentu u BiH i uspjevali smo napraviti pritisak prema slovenskoj strani i popraviti situaciju.

Nezavisni blok će ponovo na narednoj sjednici Parlamenta uraditi isto i vlasti u R Sloveniji će dobiti jasne stavove i zahtjeve da se odnos prema našem narodu mijenja. Desetine hiljada je naših građana koji svake sedmice idu prema Sloveniji i ‘tjerati’ iste da traže mjesta za testiranje i mjere se prema testovima koje će napraviti u R Hrvatskoj nije ni politički, ni diplomatski, niti ljudski ispravno. Testovi od ovlaštenih laboratorija iz BiH koji vrijede širom EU i svijeta, moraće biti prihvaćeni i od slovenskih vlasti, a ukoliko je to potrebno definisati i međudržavnim sporazumom, pokrenućemo njegovo hitno potpisivanje.”- izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić. Do tad, testiranje za ulazak u R Sloveniju naši građani će obavljati u Hrvatskoj. Jedan brzi test košta 150 kuna.

Izvor: