Slovenski zastupnici u EU pisali Charlesu Michelu: Odbijte “non paper”

Dvoje slovenskih eurozastupnika, Irena Joveva i Klemen Grošelj (LMŠ), pisali su Vijeću Evropske unije i predsjedniku vijeća Charlesu Michelu, a sadržaj pisma tretira navodni “non paper” koji se dovodi u vezu s njihovim premijerom Janezom Janšom.

U pismu, koje je u posjedu portala Klix.ba navodi se kako je “ovih dana Evropu i javnost na Zapadnom Balkanu uznemirila najava tzv. “non paper”, koji bi trebao uključivati ideju mirnog raspada Bosne Hercegovine i druge promjene granica, inače karakteristične za vrijeme divljanja ludih nacionalističkih ideja devedesetih.

“Prema medijskim izvještajima, takav je dokument slovenačka vlada predala Vijeću EU uz učešće nekih država članica”, navode europarlamentarci dalje.

Oni kažu kako s obzirom na to da bi svaka promjena granica mogla dovesti do prolivanja krvi u regiji i označiti potpuni neuspjeh evropskog pristupa rješavanju regionalnih problema pristupanjem Evropskoj uniji, te od nadležnih traže odgovore na tri pitanja.

  1. Da li takav dokument postoji u Vijeću EU ili je već primljen? Čak i ako je riječ o diplomatskom alatu, apeliramo na vas, u svjetlu posljedica dokumenta koji predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regiji sigurnosti same Unije, da ga nedvosmisleno odbijete ili potvrdite, te na taj način zaustavite opasne procese u regiji.
  2. Kakav je stav Vijeća EU i predsjednika Vijeća EU sadržaju objavljenih dokumenata, posebno o ideji promjene granica u regiji, uključujući ideju stvaranja tzv. trećeg entiteta u BiH?
  3. Kako ćete promovirati evropski put regije, a posebno BiH, koji se temelji na principima demokratskih prava gradana i vladavine zakona?

Irena Joveva i Klemen Grošelj zastupnici su socijaliberalne Liste Marjana Šarca.

Janšin navodni “non paper” postao je vruća tema ne samo na Zapadnom Balkanu, nego i mnogo šire, a posebno je osuđen u našoj zemlji.

Izvor:klix.ba