SMANJITE RIZIK POJAVE KARDIOVASKULARNIIH OBOLJENJA: Ovih 5 namirnica su vaš najjači saveznici u borbi sa hipertenzijom!

Procenjuje se da u našoj zemlji svaka deseta osoba pati od hipertenzije tj. povišenog krvnog pritiska. U svetu ovu bolest ima više od milijardu ljudi. Povišen krvni pritisak se leči različitim lekovima, ali moguće ga je smanjiti i promenom načina života, a pre svega navika u ishrani.

Sledeće namirnice su prijatelj vašeg srca i trebalo bi da ih redovno konzumirate bilo da već imate problema sa povišenim pritiskom ili ste zdravi, ali želite da smanjite rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja.

 

Citrusi

Limun, Limunada
foto: Shutterstock

Limunovi, pomorandže i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide. Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Losos

Losos
foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Semenke bundeve

Semenke Bundeve
foto: Shutterstock

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska. U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

sočivo
foto: Shutterstock

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistaći

Pistaći
foto: Shutterstock

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistaće. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

Izvor:stil.kurir.rs