SMANJUJE UPALE, JAČA IMUNITET, IMA SAMO 40 KALORIJA: OVAJ CVJETNI PRAH MORATE DA PROBATE!

Cvjetni prah predstavlja biljne muške spolne stanice koje se raznose kako bi se biljka dalje razmnožavala. Prenose ga pčele i drugi kukci, životinje i ljudi.

Nakon što se zrnca osuše i ekstrahuju, ostaje cvjetni prah visokih nutritivnih vrijednosti. Njegove su dobrobiti već vijekovima poznate u kineskoj medicini, a u zapadnoj kulturi je tek nedavno došao u centar pažnje.

Cvjetni prah se zaista može pohvaliti kada su u pitanju njegove dobrobiti. Naime, jedna kafena kašičica  sadrži 40 kalorija, 0 grama masti, 4 grama šećera, 1 gram vlakana, 0 miligrama soli, 0 miligrama holesterola, 2 grama proteina i 7 grama ugljenih hidrata.

Također, obiluje vitaminom C, karotenoidima i mineralima. Kako cvjetni prah dolazi do nas od raznih biljaka, moguće je da će njegovi sastojci i vrijednost malo varira od jednog do drugog.

Zbog svega toga već je vijekovima, kako smo spomenuli, deoalternativne medicine, a kao i svaki drugi lek, ima i prednosti i nedostatke.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI CVJETNOG PRAHA

1. Smanjuje upalne procese

S obzirom na to da je cvjetni prah sastavljen od spoja minerala, vitamina i antioksidanata, ima snažna protiv upalna svojstva. Naime, odgovoran je za zaustavljanje enzima koji su odgovorni za razvijanje upala.

2. Ublažava simptome PMS-a

Danski ljekari Kej Vinter i Krister Hedman sproveli su istraživanje koje je pokazalo da konzumiranje cvjetnog praha u kombinaciji s drugim namirnicama smanjuje neke od simptoma PMS-a, prije svega nadutost i nakupljanje kilograma, ali navode kako su potrebna dalja istraživanja samog praha kada nije u kombinaciji s drugim mineralima.

3. Jača imunitet

Cvjetni prah utiče na poboljšanje ukupne slike imuniteta, kao i na sposobnost regeneracije organa usljed operacija ili oštećenja.

MOGUĆI RIZICI CVJETNOG PRAHA

Uz navedene prednosti koje nikako nisu zanemarive, a podržavaju ih i naučna istraživanja, konzumacija cvjetnog praha ima i svoje nedostatke na koje treba obratiti pažnju.

1. Alergijske reakcije

Kao i brojna druga hrana, ni cvjetni prah nije izuzetak kada su u pitanju alergijske reakcije. Ako ste alergični na pelud trave ili bilo koje druge biljke, preporučuje se izbjegavanje cvjetnog praha.

2. Interakcija s krvnim zrncima

Prema podacima Baze prirodne medicine (Natural Medicine Database), cvjetni prah može lagano uticati na sastav krvi odnosno uticati na njegovo razređivanje, a to se može primijetiti ako se nakon posjekotine ili neke druge spoljašnje povrede krv teško zgrušava. Svakako, do toga dolazi samo ako ga se konzumira u velikim količinama, ali svakako je to nešto što treba imati na umu ako ste i ranije iskusili probleme vezane uz krvni sistem.

3. Kontrakcije maternice

Iako ne postoje novija istraživanja o tome, u zajednici alternativne medicine smatra se kako je moguće da cvjetni prah lagano utiče na kontrakciju materice pa je nužno izbjegavati ga ako ste trudni ili ako ste nedavno rodili.

Zbog svega ovoga, prije nego što posegnete za nečim što na društvenim mrežama izgleda primamljivo, dobro se raspitajte o kvalitetu cvjetnog praha koji kupujete, ali se svakako posavjetujte sa svojim ljekarom, posebno ako planirate trudnoću ili ste i inače osjetljivijeg zdravlja.

Izvor:hayat.ba