Snažna oluja zahvatila New York: Poplavljene ulice, građani uznemireni

Nekoliko stanica podzemne željeznice u New Yorku poplavljeno je, a mnoge su ceste neprohodne zbog obilnih kiša koje najavljuju dolazak oluje Else koja napreduje uz istočnu obalu SAD-a nakon što je Floridi donijela obilne kiše i jak vjetar.

U nizu grmljavinskih oluja nad gradom i okolnim područjima u četvrtak popodne, pala je velike količina kiše koju odvodni sistem nije mogao progutati, prenosi NBC.

Putnici podzemne željeznice objavili su na Twitteru video snimke poplavljenih platformi na stanici u 157. ulici sjeverno od Manhattana.

Putnici do pojasa u vodi, prelaze pravi bazen kako bi stigli do perona stanice.

Neke glavne ceste, uključujući Bronx, privremeno su zatvorene, što je izazvalo haos u saobraćaju. Njujorška policija objavila je na Twitteru snimke vozača koji su zapeli u vodi.

NWS je upozorio na moguće poplave do petka ujutro, s očekivanim dolaskom jakih kiša koje donosi oluja Elsa.

Unatoč naporima na zaštiti grada od poplava nakon uragana Sandy 2012. godine, koji je usmrtio 44 osobe i danima paralizirao američku ekonomsku prijestolnicu, New York je i dalje vrlo osjetljiv na poplave, s tim da će se takvi incidenti povećati i biti sve češći zbog klimatskih promjena.

Nekoliko zvaničnika, uključujući Erica Adamsa, predsjednika četvrti Brooklyn i mogućeg kandidata za gradonačelnika New Yorka na izborima u novembru, pozvalo je na hitna ulaganja i jačanje gradske infrastrukture.

Izvor:radiosarajevo.ba