SNIJEGA ĆE BITI, ALI NAJVIŠE U KRAJINI: EVO KADA GA MOŽEMO OČEKIVATI

Nakon serije ciklona i izražene južine koja će nam donijeti obilne padavine na južnoj strani Dinarida, pojačan južni vjetar i iznadprosječno toplo vrijeme, drugi dio sedmice donosi drugačiji režim vremena.

Hladno jezgro koje će do tad biti prisutno nad većim dijelom Europe će se pod uticajem Atlantika i jačanja zapadnih strujanja raspadati i povlačiti nazad na Arktik. Ipak, odvojit će se jedan dio u Mediteran uz formiranje plitke ciklona koja bi se centrom smjestila u Tirensko more.

Uz taj odvojeni dio i formiranu ciklonu naše krajeve očekuju nove, a moguće i obilnije padavine u periodu od 19.-22.01. Procurilo bi nešto hladnijeg zraka u naše krajeve iz srednje Europe pa bi pored kiše bilo i snijega. Snijeg je prema zadnjim prognozama u tom periodu najizvjesniji na sjeverozapadu Bosne gdje je moguće formiranje značajnijeg snježnog pokrivača.

Dobre šanse za snijeg ima i veći dio ostatka Bosne, međutim sve zavisi od konačnog položaja ciklona u Tirenskom moru jer moguće da će povući znatno topliji zrak sa jugoistoka pa bi se tako dobar dio naše zemlje našao u toplom sektoru ciklona i u tom slučaju bi snijeg izostao u većem dijelu zemlje.

Izvor: hayat.ba