Snimke dronom pokazuju zastrašujuću pustoš koju je ostavio tornado u Češkoj

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je vanredno stanje, a premijer Babiš je elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom

Češku je sinoć pogodio veoma rijadak, siloviti tornado. Raste broj mrtvih i ozlijeđenih, a šteta je ogromna.

Zasad je potvrđena smrt petero ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200.

Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke, gdje je rušio kuće do temelja.

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je vanredno stanje, a premijer Babiš je elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom.

Češki premijer Andrej Babiš zatražio je danas, tijekom summita u Bruxellesu, pomoć iz Europske unije za južnomoravsku regiju pogođenu razornim olujama. Češka može dobiti pomoć iz fonda solidarnosti EU koji članice koriste u slučajevima prirodnih katastrofa.

“Fond solidarnosti EU godišnje raspolaže s oko milijardu eura koje države članice mogu koristiti ako šteta prouzročena katastrofom iznosi najmanje 1.5% BDP-a dotične regije ili 0.6% BDP-a države članice, što u ovom slučaju iznosi 235 miliona eura”, napisao je Babiš.

U toku je potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

Staza djelovanja tornada u Češkoj duga je 26 kilometara i široka 500 metara, rekao je Petr Münster iz Češkog hidrometeorološkog zavoda. Češka policija objavila je video devastacije snimljen dronom u Južnoj Moravskoj.

Prema podacima koje je objavio Češki hidrometeorološki institut, snaga tornada bila je F3 (na skali od F1 do F5, pri čemu se F5 smatra katastrofalnim). Brzina vjetra iznosila je oko 219 km/h. No, meteorolozi ne isključuju mogućnost da je tornado bio i jači od toga.

Prema Evropskoj bazi podataka o opasnim meteorološkim pojavama, ovo je bio najrazorniji tornado u Evropi od 2001. godine, prenosi Idnes.cz.

Najrazorniji tornado na Starom kontinentu ubio je oko 90 ljudi u Rusiji 1984. godine.

Izvor:fokus.ba