Snježni haos na hrvatskim cestama: Olujni vjetar, kolone i saobraćajne nesreće

U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg dok kiša i mokri kolovozi usporavaju saobraćaj u Istri, Hrvatskom primorju, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji, upozoravaju u nedjelju popodne iz Hrvatskog autokluba uz napomenu da se na nekim dionicama uz ograničenja vozi i zbog saobraćajnih nesreća.

Kolona vozila na autocesti A6 između čvora Delnice i čvora Ravna Gora duga je oko dva kilometra pa HAK vozače poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te poštuju saobraćajne propise i ograničenja.

Zbog saobraćajne nesreće na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat između čvorova Delnice i Vrata u smjeru Rijeke, između čvorova Vrata i Delnice u smjeru Zagreba te između čvorova Oštrovica i Vrata u smjeru Zagreba.

Iz PU Primorsko-goranske za Dnevnik.hr kažu kako je razlog za tri saobraćajne nesreće na dijelu autoceste A6 neprilagođena brzina stanju na cestama.

Saobraćajna nesreća je i na autocesti A1 između čvorova Gornja Ploča i Gospić u smjeru Zagreba, saobraćaj se odvija po dvije saobraćajne trake, a vozi se uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat.

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Delnice otvorena je samo za lična vozila, a Krčki most zatvoren je za motore, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu te lična vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 na dionici Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica saobraćaj je zabranjen za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog jakog vjetra i mokrog kolnika na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i mosta Maslenica vozi se uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat. I na Sljemenu je zbog snijega otežan saobraćaj. (Dnevnik.hr) IzvorTuzlanski.ba