ŠTA KADA SE ZALEDE DOVODI ZA GORIVO?

U zimskim mjesecima često možemo čuti kako neko nije mogao pokrenuti vozilo jer mu se zamrznulo gorivo. Ali, male su šanse da ćete ikada vidjeti, odnosno imati problema sa zamrznutim gorivom.

Naime, gorivo ima mnogo supstanci i pri niskim temperaturama može postati znatno gušće, ali nikada se neće smrznuti u pravom smislu te riječi. Ono što se smrzava i to vrlo lako jest voda i vodene pare. A njih ima i u dovodima za gorivo u vašem vozilu. Ovo se najlakše dogodi kada vozilo dugo stoji polupraznog ili praznog rezervoara za gorivo.

Ipak, ako vam se dogodilo da su vam se smrznuli dovodi za gorivo, ne treba paničariti već treba preduzeti neki od sljedećih koraka:

Došlepajte automobil na toplo mjesto – najbolje u toplu garažu, a ako nije topla, svakako iskoristite neki izvor toplote kako bi se prostorija zagrijala, a samim tim i automobil. Ostavite ga na takvom mjestu nekoliko sati, a nakon što prođe vrijeme, pokušajte ga ponovno upaliti. Sve bi trebalo raditi kao prije.

Razmislite o zagrijavanju vozila na mjestu na kojem ste se našli – ovo može biti neko parkiralište ili slično mjesto na otvorenom, gdje nam se najčešće i događaju ovakve stvari. Ali, trebate znati da ćete barem otprilike morati detektovati gdje se odvodne cijevi za gorivo nalaze kako biste ugrijavali baš u tom smjeru. Moraćete se koristiti grijalicom na petrolej ili sličan pogon te fenom ako imate sreće da vam neko pozajmi produžni kabel s električnom energijom te će vam takođe trebati dosta vremena dok cijela stvar ne proradi pa računajte da ćete morati provesti dosta vremena na hladnoći.

Hayat

Usmjerite izvor toplote prema cijevima, ali i ispod haube – sjetite se da nije zamrznuto gorivo već voda i aditivi u njemu pa će cijela stvar na ovaj način ići nešto brže. Takođe, ako ste vani, pod vedrim nebom, bilo bi dobro da zaštitite mjesta na kojima su cijevi, na primjer nekom dekom ili tkaninom, kako bi se cijeli proces ubrzao.

Dodajte gorivo u spremnik – ovo treba napraviti ako vam je spremnik poluprazan ili gotovo prazan. Kao što smo već naveli, tada se voda i aditivi puno lakše smrzavaju pa će dodavanje novog goriva u spremnik olakšati proces odleđivanja.

Polijevanje toplom vodom – kada ništa ne pomaže, mnogi filter goriva te dovodne cijeli polijevaju toplom vodom. Ovo može pomoći kada je zamrzavanje manje te postupak dosta traje, međutim u nedostatku nekih drugih metoda definitivno vrijedi pokušati. Ovdje možemo dodati da se neki vozači snađu tako što odguraju vozilo iznad šahta iz kojeg izlazi topao vazduh te takođe na taj način pokušavaju odmrznuti odvode, a nekima to i uspije.

Aditiv – postoje sredstva koja se mogu nasuti u rezervoar goriva, a koja pomažu prilikom odmrzavanja. Takođe, treba znati da i današnja goriva u sebi već sadrže slične aditive koji bi trebalo da pomognu da se gorivo i ne smrzava. Ipak, kada je situacija krizna, potrebno je tako i reagovati.

U svakom slučaju, ako vam vozilo ne pali i sumnjate da su se smrznuli dovodi za gorivo, nikako nemojte verglati i verglati bez prestanka jer tako možete samo oštetiti svog limenog ljubimca.

Izvor:hayat.ba