Stanivuković: Oštrije mjere ne treba donositi izolovano

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je danas na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije Banjaluka da je epidemiološka situacija nepovoljna, a naredna sjednica Gradskog štaba će biti održana u petak.

Danas smo donijeli zaključak da kada je riječ o pooštravanju da ih ne treba donositi izolovano. Prijedlog je da sjednicama Republičkog štaba prisustvuje i direktorica Doma zdravlja Banjaluka”, rekao Stanivuković.

Dodao je da treba dodatno razmisliti o obaveznom PCR testu na granicama, te apelovao da se sagleda situacija na graničnim prelazima.

“Želimo da ako Republički štab odluči da Banjaluka uvede neke mjere, to prate i druge lokalne zajednice, da ne dođe do prelijevanja zaraze”, rekao Stanivuković.

Istakao je da Banjaluka ulazi u proces vakcinacije, te da je potrebno odrediti dodatni prostor za vakcinaciju.

“Otvorićemo još jedan broj za prijavljivanje građana za vakcinaciju. Poruka iz Instituta je da se škole zatvaraju zadnje, imamo pogoršanje epidemiološke situacije u srednjim školama”, istakao je Stanivuković.

“U ovom trenutku Banjaluka ostaje na svim dosadašnjim mjerama. Imamo problem s tržnim centrima, gdje svakodnevno dolaze autobusima građani iz drugih gradova. Pojačano će raditi gradska inspekcija i komunalna policija na kontrolisanju poštovanja mjera”, rekao je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da u posljednjih nekoliko sjednica Štaba postoji pritisak medicinskih članova ovog štaba da se uvedu restriktivnije mjere, ali da smatraju da se mjere moraju donositi sistemski.

“Nema smisla da se u Banjaluci donose restriktivnije mjere, ako druge opštine ne donose te mjere. Ne mogu dopustiti da kao komandant Štaba donosim mjere koje ni sebi ne mogu objasniti”, kazao Stanivuković.

Dodao je da će u petak imati sve upute Republičkog štaba za vanredne situacije, te da će zato u petak organizovati sljedeću sjednicu Gradskog štaba.

“Važno je da smo sve odluke koje smo donosili, donosili jednoglasno. Direktorica Doma zdravlja je razumjela zašto je potrebno da do petka moramo razmisliti o svim ovim mjerama, među kojima je i reorganizacija rada Doma zdravlja”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da imaju pritisak od prevoznika, koji se žale da imaju oko 40 odsto manje putnika.

“Moramo razmisliti i odrediti putanju kojom ćemo ovdje ići. Grad ima dodatan pritisak da se za javni prevoz izdvoji više od 200.000 KM”, naveo Stanivuković.

Napomenuo je da je pozitivno sa epidemiološke strane u javnom prevozu ima manje putnika.

Izvor.haber.ba