Strazbur poslao poruku za BiH: Ovo je rok za izmjenu Ustava i Izbornog zakona

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu dao je rok BiH da se implementira presuda “Sejdić i Finci”.

Iz te evropske institucije pozvali su vlasti BiH da obezbijede da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se opšti izbori 2022. godine održe pod uslovima koji su u skladu s Konvencijom.

Takođe, kako saznaju Nezavisne, bh. vlasti su pozvane da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda.

Naglasili su u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava posljednje ostaviti diskriminatorne odredbe pobijane presudama Suda.

“Odlučili smo nastaviti ispitivanje ovih slučajeva na sastanku u septembru ne bi li se do tada mogao postići opipljiv napredak i potvrdila njihova spremnost da preduzmu nove radnje kako bi obezbijedili da tužena država u potpunosti i efikasno poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda”, navode iz suda u Strazburu.

Podsjetimo, “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” (Aplikacije br. 27996/06 i 34836/06 Europskog suda za ljudska prava)je naziv sudskog predmeta koji je vođen od 2006-2009. godine pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija, protiv Bosne i Hercegovine, a koji su kao pripadnici nacionalnih manjina onemogućeni biti birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda BiH.

Sud je 22. decembra 2009. donio presudu u kojoj su u 10 točaka donesene odluke o ujedinjenju tužbi, i definirao tužbu kao ispravnu, donio presudu, te zatražio dodjeljivanje tražene naknade tužiteljima.

Izvor:haber.ba