Strik razočarana nakon sastanka sa Schmidtom: Rekla sam mu da ne razumijem zašto je popustio HDZ-u

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas se našao pred Odborom za vanjske poslova Evropskog parlamenta, u kojem se nalazi i Tineke Strik koja je, međutim, nakon okončanog sastanka ostala prilično razočarana.

Schmidt je “saslušan” iza zatvorenih vrata pa sadržaj diskusije nije poznat javnosti, no sudeći prema riječima europarlamentarke Strik zaključujemo da razgovor nije protekao baš najbolje.Naime, u svom zvaničnom saopćenju, Strik kaže da je “razmjena mišljenja bila poprilično razočaravajuća”. Razlog samog sastanka bio je, kako ona kaže, podizanje stepena odgovornosti prema bosanskim građanima koji su “pogođeni” odlukama koje je visoki predstavnik nametnuo. No, Schmidt se krije od javnosti.

“Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je bio kritikovan. Razlog zašto sam tražila ovaj sastanak bio je da osiguram određeni stepen odgovornosti prema bosanskim građanima koji su pogođeni njegovim odlukama, s obzirom da se gospodin Schmidt krio od javne debate posljednjih mjeseci”, poručuje Strik.

Prema njenom mišljenju, sastanak je protekao prilično problematično te je iskoristila priliku da izrazi dozu zabrinutosti.

“Stoga smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprječava da javno komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i u pogledu sadržaja i vremena njegove odluke koja je donijeta drugog oktobra. To učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu”, mišljenja je Strik, koje dopunjuje sljedećim stavom:

“Retroaktivno mijenjati izborna pravila je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za sudjelovanje u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da svoju odluku objasni javno”, zaključuje europarlamentarka Strik.

Izvor:klix.ba