Strpljenju je došao kraj: Dva ključna zahtjeva kojim je Palmer “ohladio” Čovića i Dodika

Prvi se odnosi na ograničene ustavne reforme, a drugi na uključivanje CIK-a u aktuelnom sastavu u cijeli proces

Specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer izvršio je tokom jučerašnjeg dana svojevrsnu diplomatsku ofanzivu usmjerenu prema političkim liderima čije stranke čine vlast u ovoj državi.

Piše: A. DUČIĆ

Tokom razgovora sa liderima SNSD-a, HDZ-a i SDA, Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, potcrtao je, u ime Američke vlade, dvije ključne stvari.
Jedna se odnosi na hitnu potrebu ustavnih promjena – ali ograničenih, kako bi se sprovele odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su dugo na čekanju, a među njima, primjerice, u slučaju “Sejdić-Finci”.

A druga se odnosi na nedvosmisleni, kategorički imperativ da u cijelom ovom procesu mora biti uključen aktuelni sastav Centralne izborne komisije BiH, kao i civilno društvo a sve kako bi cijeli proces bio kredibilan.

Dvije stvari koje je strogo potcrtao Palmer nikako ne odgovaraju Čoviću, dok je minimalno jedna protivna onome što Dodik želi.

Kada je riječ o Čoviću, Palmer je time što je naveo da se u ovoj godini konačno očekuje samo ograničena promjena Ustava, dao do znanja lideru HDZ-a da strpljenja vezano za njegove megalomanske zahtjeve da se riješi “legitimna zastupljenost naroda” više nema.

Kao što je poznato, a uveliko je zaboravljeno, presuda “Sejdić-Finci” mogla se na jednostavan način riješiti još prije 10 godina izbacivanjem riječi Srbin, Bošnjak i Hrvat u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, te umjesto toga ubacivanjem rečenice “dva iz FBiH, jedan iz RS-a”.
Upravo tako nešto na samom početku predlagao je Dodik. No, međunarodna zajednice je onda počela popuštati Čoviću koji je presudu “Sejdić-Finci” vidio kao priliku da se iz njegove perspektive riješi pitanje zastupljenosti hrvatskog naroda.

Ali u prevodu to je značilo osigurati takvo rješenje da nikada više neko poput Željka Komšića ne bude član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, već da se taj izbor matematičkim formulama zabetonira samo kako bi išao samo u korist HDZ-a.

Druga stvar koja se Čoviću, ali ni Dodiku nikako ne može svidjeti jeste kategoričan stav Američke vlade koju je iznio Palmer o tome da se CIK-u u aktuelnom sastavu ima omogućiti da učestvuje u cijelom ovom procesu ustavnih promjena. Upravo su obojica, Dodik i Čović, u proteklom periodu činili sve da opstruiraju trenutni sastav CIK-a u kojem nema njihovih kadrova.

No, jučerašnjim porukama Palmera da nema ništa od toga, konačno su im i javno začepljena usta po ovom pitanju.

Istovremeno, Palmerovim porukama su praktično začepljena i usta dežurnim kritičarima koji su u posljednje vrijeme žestoko optuživali posebno specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Sattlera da sa Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem bez CIK-a pravi ustavne promjene po mjeri Čovića, pa i Dodika. A EU je u cijelom ovom procesu čvrsto na strani SAD-a.

-Uključenje CIK-a u taj proces, kao institucije odgovorne za sprovođenje Izbornog zakona, “nije nešto oko čega se pregovara” i ne bi trebalo da bude “izgovor za izbjegavanje rezultata u neophodnim reformama. Radna grupa nastala na osnovu standarda OSCE/ODIHR, okuplja lidere BiH, institucije kao što je CIK i ostale učesnike koji će napraviti projedlog izborne reforme i uputiti ga u Parlament. To je ključno za progres na evropskom putu i za izborni integritet – jasna je Palmerova poruka o tome da se cijeli odigrava i treba dešavati u institucijama.

Izvor:fokus.ba