STUDIJA POKAZALA: LIJEK PROTIV COVID-19 SE KRIJE U OTROVU JEDNE OD NAJOPASNIJIH ZMIJA NA SVIJETU?

Naučnici iz Brazila otkrili su da je molekula iz otrova zmije jararacussu, endemske južnoameričke ljutice, smanjila reprodukciju koronavirusa u ćelijama majmuna, što je potencijalni prvi korak prema lijeku u borbi protiv koronavirusa.

Studija objavljena u naučnom časopisu “Molecules” pokazala je da je molekula koju proizvodi jararacussu, jedna od najotrovnijih južnoameričkih zmija, za 75 posto smanjila sposobnost virusa da se umnoži u ćelijama majmuna, piše Reuters.

  • Uspjeli smo pokazati da ova komponenta zmijskog otrova može inhibirati vrlo važan protein iz virusa – rekao je Rafael Guido, profesor na Univerzitetu Sao Paulo i autor studije.

Molekula je peptid ili lanac aminokiselina koji se može povezati s enzimom koronavirusa PLPro koji je vitalan za njegovu reprodukciju. Pritom se ne nanosi šteta drugim ćelijama.

Naučnici će u sljedećem koraku procijeniti učinkovitost različitih doza molekule i otkriti je li uopće u stanju spriječiti virus da uđe u ćelije, saopćeno je iz Državnog univerziteta Sao Paulo (Unesp) koji je bio uključen u istraživanje.

Nadaju se da će testirati tu tvar u ljudskim ćelijama, ali nisu naveli vremenski okvir.

Izvor:hayat.ba