Sulejman el-Radžihi je primjer uspješnog poslovnog čovjeka koji je mnogo učinio za islam

Veliki biznismen i dobrotvor, Sulejman el-Radžihi ponovo je u fokusu saudijske javnosti

Na zvaničnoj stranici velike peradarske kompanije ”Al-Watania Poultry” iz Saudijske Arabije, objavljen je video isječak na kojem je poznati saudijski biznismen, Sulejman el-Radžihi, predsjednik Upravnog odbora te kompanije, najavio otvaranje novog pogona za proizvodnju živinskog mesa s proizvodnim kapacitetom od 120 tona i površinom od 30 hiljada metara kvadratnih.

U komentaru video isječka spominje se da je to pogon u kojem će biti zaposleno samo žensko osoblje s potpunom privatnošću i odgovarajućim radnim okruženjem, te da je šejh el-Radžihi odlučio nagraditi sve radnike/ce tog pogona sa 10 miliona saudijskih rijala (4,297,380 KM).  

Naime, u video isječku, objavljenom 10. februara, el-Radžihi se obratio grupi žena koje će raditi u tom pogonu, rekavši im: “Vi ste temelj svega ovoga, vi ste primjer, cilj nas osnivača i odgovornih ljudi u kompaniji je da vi na ovaj način služite našoj zemlji i njenim ljudima. Ovaj projekat nije naš projekat, nije ovo El-Radžihi projekat, već je ovo vaš projekat i vama je namjenjen. Mi, osnivači, samo prikupljamo ideje, a najveći teret ovog posla je na vama, i ja molim Allaha da vam pomogne i da naš i vaš posao i trud bude samo u ime Allaha.”

Aktivisti na društvenim mrežama u Saudijskoj Arabiji komentirali su ovu najavu, hvaleći odluku velikog biznismena i dobrotvora, Sulejmana el-Radžihija.

 Tako je Bekr Džabir Al-Zahrani, napisao: “10 miliona rijala nagrada za sve radnike! Pa, da li je neki trgovac ili biznismen pretako el-Radžihija u velikodušnosti i darežljivosti?! Neka mu Allah podari bereket u životu i imetku.”

Hamud Al-Huyusi komentirao je video isječak, rekavši: “Tako se stiče dunjaluk i Ahiret. Sulejman el-Radžihi, Allah mu produžio život, primjer je uspješnog poslovnog čovjeka koji je mnogo učinio u službi islama, društva i države.”

Sulejman er-Radžihi je rođen u Bikariji, provincija El-Kasim, u Saudijskoj Arabiji, a odrastao je u pustinji Nedžd. Na početku životnog puta bio je nosač kada je zarađivao po jedan rijal dnevno. Kako navodi to je radio s ponosom jer nije mogao sebi dozvoliti da pruži ruku i traži od drugih.

”Iznosio sam pepeo iz kuća, miješao ga sa zemljom i od toga smo pravili mesdžide. To sam radio za 10 rijala dnevno. Vlasnici kuća su mi kao zamjenu za pepeo koji bi mi dali tražili da im očistim peći za pečenje hljeba, tako da sam se posvetio i pekarstvu. Postao sam vrstan pekar”, navodi šejh Sulejman.

Njegov prvi susret sa biznisom bio je kada ga je brat Salih zaposlio kao službenika 1965. godine. Tada je njegova plata iznosila hiljadu rijala a mijenjali su novac hadžijama koji su karavanama dolazili u Mekku.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos islamu, uključujući njegovu ulogu u uspostavljanju najveće islamske banke na svijetu i njegovih redovnih doprinosa humanitarnim naporima borbe protiv siromaštva, er-Radžihi je izabran 2012. godine za laureata prestižne ”Kralj Fejsal” nagrade za služenje islamu.

U svom rodnom gradu osnovao je i neprofitni univerzitet fokusiran uglavnom na medicinske nauke i islamsko bankarstvo.

Priča o Sulejmana er-Radžihiju je priča o čovjeku koji je od siromaha postao bogataš, oslanjajući se, prije svega, na Allaha, dželle šanuhu, a zatim na hrabrost i odlučnost. On je morao da se bori protiv siromaštva i bijede u svom djetinjstvu prije nego što je postao milijarder napornim radom i zalaganjem.

Njegov radni dan počinje nakon sabah-namaza i aktivan je sve do jacije-namaza. On uvijek nosi sa sobom džepni dnevnik u kojem su zabilježeni njegovi dnevni programi i aktivnosti, a navikao je da se drži rasporeda kojeg je unaprijed dobro isplanirao.

Izvor:saff.ba